Politik

Muhyiddin angkat sumpah Perdana Menteri esok di Istana Negara

PRESIDEN Bersatu Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin dijadual akan menghadiri Istiadat Pengurniaan Suratcara Pelantikan dan Mengangkat Sumpah Jawatan sebagai Perdana Menteri esok pada pukul 10.30 pagi di hadapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shahdi Istana Negara.

Baginda bertitah, proses pelantikan Perdana Menteri tidak boleh dilengah kerana negara memerlukan kerajaan demi kesejahteraan rakyat dan negara yang kita cintai bersama.

Menurut Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Ahmad Fadli Shamsuddin, Baginda bertitah bahawa pemilihan Muhyiddin adalah keputusan terbaik untuk semua dan Baginda menzahirkan harapan agar kemelut politik berakhir

“Setelah mendapat representasi daripada semua ketua-ketua parti politik yang mewakili parti masing-masing serta Ahli Dewan Rakyat yang bebas, pada hemat Seri Paduka Baginda, Ahli Dewan Rakyat yang mungkin mendapat kepercayaan majoriti Ahli-ahli Dewan Rakyat ialah YB Tan Sri Mahiaddin Bin Md Yasin  (Muhyiddin), Ahli Parlimen Pagoh).

“Sehubungan itu Seri Paduka Baginda telah berkenan melantik YB Tan Sri Mahiaddin Bin Md. Yasin sebagai Perdana Menteri selaras dengan Perlembagaan Persekutuan,” kata Ahmad Fadhli dalam satu kenyataan hari ini.-SM


(Visited 64 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button