Ekonomi

Muhd Zamry Abu Samah kini pemegang saham terbesar Richiamo Coffee

INDIVIDU yang mempunyai pengalaman lebih 30 tahun dalam industri permotoran, Muhd Zamry Abu Samah muncul sebagai pemegang saham terbesar rangkaian kedai kopi premium, Richiamo Coffee.

Richiamo Coffee dalam satu kenyataan berkata, Muhd Zamry muncul pemegang saham terbesar di dalam syarikat itu selepas dua pemegang saham bersama iaitu Raja Ramilah Begum Raja Mohammad atau Raja Ilya dan Zulkiflee Yusof telah secara bersama melepaskan pegangan mereka di dalam syarikat tersebut.

“Perletakan jawatan dua pemegang saham itu secara bersama itu telah menjadikan Mohd Zamry sebagai pemegang saham tunggal terbesar iaitu kira-kira 80 peratus di dalam Richiamo Coffee Sdn. Bhd.

“Raja Ilya dan Zulkifli secara sukarela melepaskan pegangan masing-masing iaitu 20 peratus setiap seorang dan berikutan itu, Muhd Zamry telah menawarkan untuk membeli saham-saham tersebut dari mereka berdua,” kata kenyataan tersebut.

Muhd Zamry Abu Samah kini menjadi pemegang saham terbesar Richiamo Coffee

Menurut kenyataan itu, nilai nilai pembelian semula saham kedua-dua mereka itu tidak didedahkan dan perletakan jawatan tersebut berkuatkuasa mulai 31 Januari lalu


Richiamo Coffee yang ditubuhkan pada 2015 merupakan jenama rangkaian kedai kopi premium dan kini telah mempunyai 30 cawangan di seluruh negara dan bakal membuka tujuh lagi cawangan sehingga akhir Februari nanti

“Muhd Zamry sebelum ini merupakan pemain di dalam industri permotoran dan memilik pengalaman lebih 30 tahun di dalam industri tersebut.

“Dengan pengalaman di dalam pemasaran dan jualan beliau melihat industri makanan dan minuman yang diterokai sejak 2015 memiliki prospek yang cerah untuk berkembang di dalam dan luar negara,” jelasnya.

Ujarnya, Muhd Zamry ketika ini menjawat jawatan sebagai Pengarah Urusan Kumpulan Richiamo Coffee Sdn Bhd.

Richiamo Coffee berkata, tiada sebarang perubahan di dalam struktur pentadbiran syarikat walaupun kedua-dua pemegang saham itu melepaskan pegangan masing-masing.

Operasi masih berjalan seperti biasa dan ia tidak menganggu sebarang urusan dengan pelbagai pihak sama ada para pelanggan, pihak pembekal dan juga syarikat kewangan.

“Syarikat ingin mengucapkan terima kasih kepada Raja Ilya dan Zulkiflee di atas sumbangan mereka selama lima tahun kebelakangan ini bagi membangunkan jenama Richiamo Coffee sehingga ke tahap sekarang dan menjadi sebutan serta dikenali ramai,” katanya. -SM

(Visited 459 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button