Ekonomi

MRT3 sedia sistem pengangkutan awam mampu milik

KUALA LUMPUR: Projek Laluan Bulatan Mass Rapid Transit 3 (MRT3) akan menyediakan sistem pengangkutan awam yang moden, mampu milik dan cekap untuk Keluarga Malaysia.

Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp) dalam satu kenyataan semalam berkata MRT3 adalah bahagian sambungan yang amat diperlukan dalam Rangkaian Transit Bersepadu Lembah Klang di bawah Dasar Pengangkutan Negara dan komponen kritikal mobiliti pelbagai mod masa hadapan di bawah Rancangan Struktur Kuala Lumpur 2040.

“MRT Corp berterima kasih kepada perdana menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) dan kerajaan atas kelulusan untuk meneruskan pelaksanaan MRT3 seperti yang diumumkan.

“Projek ini dijangka memangkin pertumbuhan sosio-ekonomi di seluruh negara, meningkatkan daya saing negara di rantau ini dan meningkatkan kesejahteraan Keluarga Malaysia,” kata ketua pegawai eksekutifnya Datuk Mohd Zarif Hashim.

Zarif berkata perbadanan itu berterima kasih kepada kerajaan atas kepercayaan yang diberikan kepada syarikat itu untuk menerajui projek berimpak tinggi ini.


“Sebagai pemaju projek dan pemilik aset MRT3, MRT Corp akan terus memberi keutamaan kepada kontraktor tempatan, termasuk pemain Bumiputera, untuk mencipta peluang perniagaan dan pekerjaan untuk Keluarga Malaysia.

“Ini akan dicapai melalui penekanan yang lebih besar terhadap teknologi sistem rel tempatan, penyelesaian Sistem Binaan Berindustri (IBS) dan Pemodelan Maklumat Bangunan (BIM) dan peningkatan kepakaran dan kemahiran melalui pelbagai program seperti pendidikan dan latihan teknikal dan vokasional (TVET).

Semalam, Ismail Sabri dalam satu kenyataan berkata kerajaan telah meluluskan pembinaan MRT3 yang sebelum ini digantung oleh pentadbiran persekutuan pimpinan Pakatan Harapan.

Ia juga dikenali sebagai Laluan Circle, MRT3 akan menghubungkan laluan MRT1 dan MRT2 sedia ada ke dalam satu gelung gergasi di sekitar Lembah Klang Besar.

MRT3 akan berada sekitar 50km dan mempunyai jajaran bulatan di sepanjang perimeter bandaraya Kuala Lumpur.

Jajaran itu akan terdiri daripada bahagian bertingkat dan bawah tanah dengan 31 stesen.

 

(Visited 165 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button