Ekonomi

MPOB tubuh lebih 10 poliol

KUALA LUMPUR: Malaysian Palm Oil Board (MPOB) telah menubuhkan lebih daripada 10 jenis poliol berasaskan sawit baharu untuk permohonan polimer, khususnya poliuretana yang mesra alam.

Dalam satu kenyataan pada 31 Disember, MPOB berkata jenis poliol berasaskan sawit baru itu adalah hasil daripada penyelidikan lebih dua dekad dalam membangunkan bio-poliol daripada minyak semula jadi dan oleokimia.

Bagi meningkatkan penyelidikan mengenai poliol, MPOB telah menubuhkan tiga loji perintis dengan kapasiti 150 liter, 500 liter dan 1000 liter untuk menghasilkan polima berasaskan sawit.

MPOB berkata ia telah melabur kira-kira RM2 juta untuk tiga loji perintis itu.

Ketua Pengarah MPOB, Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata, loji rintis itu mendapat sambutan menggalakkan daripada pengguna.


“Antara pengguna yang telah menggunakan kemudahan di tiga loji perintis ini ialah Magnechem Sdn Bhd, Rovski Sdn Bhd, Rokisar Sdn Bhd l, Techbond Greentech Sdn Bhd dan German-Malaysia Institute,” katanya.

Ahmad Parveez berkata pengguna industri perlu meneroka loji perintis poliol yang dilengkapi dengan kemudahan untuk menghasilkan bukan sahaja polima berasaskan sawit tetapi produk lain seperti minyak sawit teroksida dan asid stearic dihydroxy (DHSA).

Ketiga-tiga loji perintis menawarkan kemudahan termasuk tangki makanan reaktor, dua reaktor utama untuk tindak balas epoksi dan alkohol, tangki penyelesaian dan kapal pengeringan.

Utiliti yang menyokong loji perintis adalah menara penyejukan, dandang air panas, sistem minyak pemanasan dan pemampat udara. Setiap reaktor, kereta kebal dan kapal dilengkapi dengan mesin pengaduk.

“Kemudahan loji rintis poliol di MPOB mampu menghasilkan 80 peratus daripada jumlah kapasiti (1,650 liter) bagi ketiga-tiga loji tersebut,” katanya.

(Visited 293 times, 1 visits today)

Show More
Back to top button