Nasional

Mosti beri tumpuan tujuh keutamaan bagi memajukan negara

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti) pada 2023 akan memberi tumpuan kepada tujuh keutamaan yang akan memainkan peranan penting dalam menyelesaikan isu kritikal seperti ketidaktentuan ekonomi, bencana alam dan kualiti hidup rakyat.

Beberapa keutamaan ini termasuk pembangunan model pencegahan bencana alam, kesihatan dan keselamatan makanan, sistem untuk merapatkan jurang antara masyarakat luar bandar dan bandar, dan inisiatif inovasi sosial untuk meningkatkan trajektori isi rumah minoriti.

“Kami akan mengambil pendekatan berteraskan 4K iaitu Komuniti, Kerjasama, Kemajuan dan Kemakmuran.

“Kami juga akan merapatkan jurang capaian teknologi melalui sistem pintar untuk menghubungkan luar bandar dan bandar serta menambah baik sosio-ekonomi kumpulan B40, orang kurang upaya, warga emas, orang asli dan golongan miskin tegar melalui teknologi akar umbi dan tempatan,” Sains , Menteri Teknologi dan Inovasi Chang Lih Kang berkata semasa ucapan Tahun Baharunya di Taman Pemecut Penyelidikan untuk Teknologi dan Inovasi Malaysia (MRANTI) pagi tadi.

“Ini bagi memastikan negeri dapat menyediakan pelan mitigasi dan penyesuaian yang lebih cekap bagi menghadapi cabaran itu.


“Peranan Mosti adalah penting dalam menyediakan ekosistem sokongan yang kondusif untuk membangunkan teknologi yang boleh membantu rakyat dan negara, terutamanya dalam memacu ekonomi berasaskan inovasi,” kata Chang.

Keutamaan lain adalah untuk meneruskan program MyHackathon, mempromosikan pengiktirafan teknologi tempatan dalam perolehan kerajaan melalui program MySTI, menggalakkan pembangunan dan aplikasi teknologi canggih, dan mengukuhkan pembangunan bakat dan tenaga kerja negara melalui program Upskilling, Deeptech dan Futureskills.

Keutamaan ini adalah selaras dengan rancangan Dasar Sains, Teknologi dan Inovasi Negara (DSTIN) 2021-2030 untuk mengubah Malaysia menjadi sebuah negara berteknologi tinggi menjelang 2030.

 

(Visited 10 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button