Nasional

Moratorium 6 bulan diberikan kepada mangsa banjir Johor

MORATORIUM enam bulan akan diberikan kepada mereka yang terjejas akibat banjir di Johor mengikut cadangan kerajaan negeri, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Semasa Soalan Menteri di Dewan Rakyat hari ini, Anwar berkata moratorium itu akan disediakan oleh dua bank utama, Maybank dan CIMB. “Pada masa ini, Maybank dan CIMB telah bersetuju untuk menyediakan moratorium selama enam bulan.

Bagaimanapun, kami juga sedang berunding dengan bank lain untuk melakukan perkara yang sama,” katanya.

Anwar berkata demikian sebagai menjawab soalan Datuk Seri Shahidan Kasim (Perikatan Nasional-Arau) mengenai alasan kerajaan tidak mengisytiharkan darurat banjir, khususnya di Johor.

Sementara itu, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri berkata jumlah mangsa banjir menurun kepada 21,863 orang semalam berbanding 43,406 orang semalam.


Dilaporkan bahawa Batu Pahat adalah daerah paling teruk terjejas dengan 22,209 orang, diikuti Segamat dengan 4,036, Muar dengan 4,003, Kluang dengan 2,636 dan Tangkak dengan 2,584.

Sementara itu, 10,862 mangsa ditempatkan di 210 pusat pemindahan sementara manakala jumlah kematian meningkat kepada lima orang. -SM

(Visited 50 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button