Sukan

MOM perkenal pakaian rasmi baharu ke Olimpik, nampak lebih garang

MAJLIS Olimpik Malaysia (MOM) telah memperkenalkan “corak berjalur yang lebih garang” untuk pakaian rasmi kontinjen negara pada Sukan Olimpik Paris 2024.

Dalam satu kenyataan, Presiden MOM, Tan Sri Norza Zakaria berkata, ini berikutan maklum balas bercampur-campur mengenai reka bentuk sebelum ini, yang dikritik sebagai “tidak cukup tersendiri”.

Norza berkata reka bentuk baharu itu menampilkan latar belakang hitam dengan jalur kuning yang berani dan menonjol di bahagian hadapan dan belakang jaket.

Dan sementara MOM mengekalkan reka bentuk dan motif yang sama untuk baju-T berkolar emas, mereka kini menampilkan logo MOM dalam warna bendera Malaysia sebagai tanda penghormatan kepada Jalur Gemilang.

Kit sebelum ini memakai versi emas Jalur Gemilang, yang difikirkan pasukan reka bentuk terbaik melambangkan aspirasi kontinjen untuk membawa pulang pingat emas Olimpik pertama Malaysia.

“MOM percaya corak baharu ini melambangkan semangat harimau, yang menjadi identiti kontinjen Malaysia sejak ia mula diperkenalkan pada Sukan SEA 2005 di Manila,” kata Norza.

“MOM berharap corak dan motif yang lebih cerah ini bukan sahaja menekankan identiti dan keseragaman kontinjen, tetapi yang lebih penting, melambangkan kekuatan dan keberanian mereka untuk bersaing bagi pihak negara.

“Dengan keputusan ini, MOM mengharapkan sokongan tidak berbelah bahagi daripada semua rakyat Malaysia untuk semua anggota kontinjen Malaysia pada Sukan Olimpik Paris 2024,” katanya.

Norza menambah kerana kekangan masa, penaja Yonex Sunrise Malaysia telah memberikan kebenaran khas MOM untuk logo Yonex tidak dipamerkan pada jaket dan baju-T, dan untuk pakaian seragam itu dibuat dengan fabrik yang berbeza. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button