Auto TravelEkonomi

Mitsubishi catat jualan bulanan tertinggi April lalu

MITSUBISHI Motors Malaysia (MMM), pengedar rasmi kenderaan jenama Mitsubishi Motors di Malaysia semenjak tahun 2005 telah merekodkan prestasi jualan bulanan tertinggi dalam sejarah apabila menjual 1,872 unit pada April lalu.

MMM dalam satu kenyataan berkata, prestasi jualan bagi bulanan tertinggi yang dapat direkod itu adalah kesinambungan momentum sejak Januari lalu dan mengukuhkan kedudukan antara tiga jenama utama dalam segmen bukan jenama nasional bagi empat bulan berturut-turut.

“Model Mitsubishi XPANDER terus mendominasi segmen kenderaan pelbagai guna (MPV) bukan nasional sejak Januari lalu dan terus mencatatkan jumlah jualan kukuh dengan lebih 10,000 unit ditempah sejak dilancarkan pada November tahun lalu.

XPANDER

“Bagi bulan April, XPANDER menyumbang 982 unit merangkumi 52 peratus daripada jualan keseluruhan April. MMM sudah menyerahkan 3,800 unit kepada pembeli di seluruh negara,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif MMM, Tomoyuki Shinnishi berkata, prestasi jualan XPANDER yang kekal positif dengan permintaan ke atas model itu mendahului jumlah unit yang dibekalkan.


“Walaupun berdepan cabaran susulan pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 atau PKP Bersyarat (PKPB), kami akan meneruskan usaha untuk memenuhi permintaan kukuh XPANDER dengan meningkatkan kapasiti pengeluaran dan dalam masa sama mengekalkan kualiti produk pada tahap tertinggi,” katanya.

Untuk rekod, Mitsubishi XPANDER dikelaskan sebagai MPV kompak segmen B dengan kapasiti 7 penumpang. Ia amat popular di Indonesia dan juga Filipina. XPANDER sangat sesuai dengan aspirasi mereka untuk gaya hidup dan kepraktisan yang lebih aktif. Jadi tidak hairanlah kenapa ianya juga dapat permintaan tinggi di Malaysia. Harga model ini ditawarkan bermula dari RM91,369.

Sementara itu, trak pikap Mitsubishi Triton juga mengekalkan penguasaan pasaran yang kukuh iaitu hampir 20 peratus dan kekal sebagai pilihan dalam segmen berkenaan.

TRITON ATHLETE

MMM menjual 680 model Triton pada April lalu dan menyerahkan 142 model Triton Athlete baharu kepada pelanggan. Triton Athlete merupakan model flagship baharu dilancarkan awal April lalu dan merupakan varian tertinggi bagi barisan trak pikap berkenaan, menggantikan varian Triton Adventure X sebelum ini. Triton Athlete ini dijual dengan harga RM141,500.

“Walaupun terdapat penurunan dalam kebanyakan sektor ekonomi dan sentimen juga mula mempengaruhi orang ramai akibat pandemik, kami lega melihat penjualan kami tetap optimis dan terus bergerak ke arah positif,” katanya. – SM

(Visited 119 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button