Ekonomi

Minyak sawit mencecah RM6,000 satu tan berikutan krisis Ukraine

KUALA LUMPUR: Malaysia pengeksport bersih minyak mentah dan pengeluar minyak sawit No. 2 dunia, berpeluang mendapat manfaat daripada keuntungan yang memecahkan rekod dalam pasaran komoditi global yang dicetuskan oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, kata penganalisis.

Walaupun konflik itu telah mendorong minyak Brent melepasi AS$100 setong, minyak sawit melebihi RM6,000 satu tan buat pertama kalinya hari ini untuk melanjutkan rekod pemecahan rekod yang didorong oleh pengeluaran yang lebih kecil.

MIDF Research menegaskan semula saranan kenaikan harga terhadap sektor tenaga dan perladangan, manakala TA Securities yang berpangkalan di Kuala Lumpur berkata penurunan dalam saham tempatan akan menjadi peluang pembelian.

Indeks KLCI utama Malaysia telah meningkat lebih daripada 5% setakat ini pada Februari, bersedia untuk bulan terbaiknya sejak Ogos, di tengah-tengah keyakinan terhadap liputan vaksin meluas negara dan rancangan untuk membuka semula sempadannya.

“Serangan ke atas Ukraine tidak akan menjejaskan pemulihan ekonomi dan pendapatan korporat semasa,” di Malaysia, kata TA Securities.


Firma itu meminta pelanggan untuk mengumpul kerana Indeks KLCI menikmati sokongan kukuh pada paras 1,500. MIDF mengekalkan sasaran akhir 2022 nya tidak berubah pada 1,700 mata.

Tolok itu meningkat 1.1% kepada 1,591.72 pada penutupan, dengan indeks saham minyak sawit berakhir menghampiri paras tertinggi sejak Januari 2018.

Kuala Lumpur Kepong Bhd meningkat sebanyak 1.9%, manakala IOI Corp melonjak sebanyak 4.2%.

Firma perkhidmatan minyak dan gas juga meningkat pada hari Jumaat. Dialog Group Bhd naik 2.5%, Sapura Energy Bhd naik 12.5%, Petronas Chemicals Group Bhd naik 2.9%, dan MISC Bhd meningkat 2.9%.

 

(Visited 199 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button