Hiburan

MIFFest kerjasama dengan BMW Shorties untuk mencungkil bakat kreatif bertemakan ‘EVOLVE’

Buat kali pertama Festival Filem Antarabangsa Malaysia (MIFFest) mengumumkan kerjasama bersama BMW Shorties sebagai rakan kerjasama terbaru dan bertemakan EVOLVE dalam majlis pelancaran yang berlangsung di Parkroyal Collection.

Menurut pengasas MIFFest, Joanne Goh kerjasama ini merupakan satu usaha sama untuk mengembangkan industri seni.

“Kerjasama ini juga merupakan berita baik untuk seluruh kalangan industri, dalam memanfaatkan platform antarabangsa Festival Filem Antarabangsa Malaysia untuk membolehkan generasi muda pembikin filem Malaysia memanfaatkan sepenuhnya peluang ini dengan semangat yang tidak kenal lelah.

“Dan untuk mendapatkan lebih banyak peluang untuk mempamerkan bakat mereka dan menceritakan kisah mereka, serta menjadi batu loncatan untuk kerjaya profesional dan kreatif mereka.” Katanya ketika ditemui dalam majlis pelancaran MIFFest kali ke enam.

Pengarah Urusan BMW Group Malaysia, Hans de Visser berkata, selari dengan tema RE: IMAGINE dan EVOLVE melalui gabungan ini dia percaya akan mencungkil bakat yang lebih ramai dalam industri seni.


“Kami mendapat inspirasi daripada tema 2022 kami, RE:IMAGINE, di mana generasi baharu bakat kreatif menggabungkan pengalaman unik daripada wabak itu ke dalam penceritaan mereka. Kreativiti dan kebolehsuaian mereka menunjukkan kepada kita bahawa inovasi boleh muncul dalam apa jua keadaan, dengan potensi besar menunggu untuk dicungkil dalam industri kreatif yang sentiasa berkembang ini.

“Sama seperti lensa Forwardism oleh BMW Group, BMW Shorties yang berkembang maju dalam mencabar konvensyen biasa hari ini, dengan pemikir kreatif yang berani membawa ke hadapan untuk masa kini kejayaan masa depan. Itulah sebabnya tema kami untuk tahun ini ialah EVOLVE.” katanya semasa sesi sidang media yang berlangsung di Parkroyal Collection, Kuala Lumpur.

Pertandingan filem pendek itu bertemakan “EVOLVE”. Konsep ini mencabar pencipta untuk berkembang dan meningkatkan penceritaan mereka, juga tentang penyoalan berterusan, mencabar konvensyen biasa dan berfikir ke hadapan untuk mendapatkan pengalaman terbaik dan mencipta potensi yang lebih baik.

Pemenang hadiah utama pertandingan tersebut akan menerima Geran Pengeluaran RM80,000, serta 11 hadiah lain.

Dalam majlis tersebut turut mengumumkan rakan kongsi rasmi media sosial TikTok Malaysia menjalinkan kerjasama berterusan bersama Udine Far East Film Festival (FEFF) di Itali.

MIFFest masih mengekalkan pelakon terkenal Malaysia, Bront Palarae dilantik sebagai duta kali keempat.

(Visited 55 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button