Ekonomi

MGRC jalin kerjasama dengan NIH teroka peluang penyelidikan

PETALING JAYA 12 Okt. – Malaysia Genomics Resource Center (MGRC) menjalinkan kerjasama kerjasama dengan Institut Kesihatan Negara, Malaysia (NIH), dalam menyediakan rangka kerja untuk kerjasama antara kedua-dua pihak dalam penyelidikan perubatan yang berkaitan dengan genomik dan biofarmaseutikal.

Kerjasama itu dilakukan menerusi anak syarikatnya milik penuhnya MGRC Therapeutics Sdn Bhd (MGRC-T).

NIH merupakan cabang penyelidikan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia, terdiri daripada enam institut penyelidikan yang memberi tumpuan kepada penyelidikan bioperubatan, kesihatan awam dan epidemiologi, penyelidikan klinikal, penyelidikan kesihatan tingkah laku, pengurusan kesihatan dan dasar kesihatan.

Pengarah Eksekutif MGRC, Datuk Alvin Joseph Nesakumar berkata, perjanjian kerjasama itu membolehkan pihaknya meneroka cara kerjasama dengan NIH untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan genomik dan biofarmaseutikal yang boleh menyumbang kepada peningkatan kesihatan rakyat.


“Kami menganggap kerjasama ini sebagai langkah yang baik dalam menggalakkan dan mempromosikan penyelidikan dalam genomik dan biofarmaseutikal yang akan memberi manfaat bersama.” katanya di sini hari ini.

Melalui kerjasama ini NIH diberi mandat untuk menjalankan penyelidikan kesihatan berimpak tinggi untuk meningkatkan kualiti hidup Rakyat. Penyelidikan kesihatan yang dijalankan oleh NIH adalah selaras dengan Bidang Keutamaan Penyelidikan Kesihatan bagi setiap Rancangan Malaysia lima tahun.

Manakala MGRC-T mengkhusus dalam perkhidmatan genomik dan biofarmaseutikal dengan pengetahuan proprietari dan harta intelek yang berkaitan dengan penyelidikan, pembangunan dan pemprosesan ujian saringan genetik, serta pembuatan terapi sel, termasuk imunoterapi untuk pelbagai jenis kanser.

Pengurus NIH Dr S Asmaliza Ismail berkata, pihaknya mengalu-alukan perjanjian ini kerana berminat untuk bekerjasama dengan pakar seperti Malaysian Genomic untuk bertukar-tukar ilmu dalam pelbagai bidang penyelidikan perubatan.

“Kami percaya bahawa dengan bekerja dan mengumpulkan sumber kami bersama-sama, kami boleh merapatkan jurang dalam kepakaran dan pengalaman,” katanya.

Di bawah perjanjian ini, kedua pihak akan meneroka latihan bersama dalam bidang penyelidikan perubatan, bertukar-tukar bahan penyelidikan, dan mengambil bahagian dalam pembentangan dan penerbitan data saintifik.

Selain itu, perjanjian itu akan membolehkan pertukaran pakar dan kakitangan, termasuk penyelidikan pasca siswazah dan pelajar mengenai pelantikan tambahan, lampiran penyelidikan jangka pendek dan panjang, penyeliaan bersama pelajar yang menjalankan penyelidikan dan latihan, serta bidang kerjasama lain untuk diputuskan bersama.

(Visited 17 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button