Ekonomi

MGRC jalin kerjasama bekal produk dan perkhidmatan

PETALING JAYA, 23 September 2022 – Malaysian Genomics Resource Centre Berhad (MGRC), mengumumkan satu bentuk kerjasama dijalinkan bagi mengembangkan pangkalan pelanggannya di Thailand serta meneroka peluang untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) produk dan perkhidmatan baru.

Pakar genomik dan biofarmaseutikal terkemuka tempatan itu berkata, pihaknya
menandatangani perjanjian bekalan dan kerjasama dengan Acquest Healthcare Stem Cell Research and Development Co. Ltd. (Acquest) untuk menghasilkan sel-T CAR untuk dibekalkan kepada pelanggan Acquest.

Acquest adalah pembekal pelbagai sel terapi yang terkenal ke hospital, doktor pakar, dan pesakit di Thailand.

Ia mengendalikan makmal klinikal canggih dan juga kemudahan pembudayaan sel manusia khusus milik swasta terbesar di negara ini.

Selain itu, MGRC juga menandatangani perjanjian bekalan dan kerjasama dengan Salus Holdings Co. Ltd. (Salus) untuk membekalkan produk dan perkhidmatan biofarmaseutikal dan genomik kepada pelanggan Salus.


Salus adalah pakar dalam pemeriksaan kesejahteraan dan kesihatan menggunakan sains dan teknologi untuk pengesanan penyakit awal dan menguruskan program intervensi gaya hidup yang berpusat di Bangkok, Thailand.

“Akhir sekali, MGRC menandatangani Surat Niat dengan Marine Group Co. Ltd. (Kumpulan Marin) dan Salus mengenai penyelidikan kerjasama dalam penggunaan ujian pemeriksaan genetik dan produk kosmetik yang dirumuskan yang mengandungi bahan terapi sel tertentu pada pertumbuhan semula kulit dan rambut pesakit,” kata MGRC di sini hari ini.

Marine Group adalah pakar estetik dan kesihatan dengan lebih 42 rangkaian pusat di bawah jenama Slim Up™️, Doktor™️ Kulit, dan Biocell™️.

Majlis menandatangani perjanjian itu turut dihadiri oleh Datuk Jojie Samuel, Duta Besar Malaysia ke Thailand dan Mohamed Hafiz Md Shariff, Pesuruhjaya Perdagangan MATRADE Bangkok.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MGRC Sasha Nordin berkata, pihaknya tidak sabar-sabar untuk menjalin hubungan yang baik dengan rakan kongsi Thailand iaitu Salus dan Acquest.

Ujarnya, kerjasama ini adalah sebahagian daripada strategi syarikat untuk mengembangkan asas pelanggan dan meningkatkan kehadiran MGRC di luar negara melalui bekerja dengan rakan kongsi perniagaan yang mempunyai kehadiran yang mantap dalam segmen pasaran masing-masing.

(Visited 22 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button