Sukan

MGA optimis sukan golf akan diberi lampu hijau

Persatuan Golf Malaysia (MGA) yakin aktiviti golf akan mendapat lampu hijau untuk disambung semula, bersama sukan luar dan tidak bersentuhan lain di bawah perintah kawalan pergerakan.

MGA mengatakan maklumat terkini Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican mengenai pembukaan semula sektor sukan dan rekreasi telah mencetuskan rasa optimis peminat sukan golf tempatan.

Lebih dari 150 padang golf di seluruh negara telah berhenti beroperasi sejak MCO dilaksanakan pada 13 Jan, dan penutupan yang lama mempengaruhi kehidupan sebanyak 38,000 orang bergantung nasib dengan industri ini.

Setiausaha kehormat MGA, Datuk Zulkifli Ismail berharap akan mendapat berita baik tidak lama lagi.

“Dengan jangkaan pembukaan semula lebih dari 150 kelab golf di Malaysia dalam jangka pendek, dianggarkan lebih daripada 38,000 pekerja termasuk kedi dijangka kembali bekerja dan memperolehi pendapatan kembali,” kata Zulkifli dalam kenyataan media hari ini.

“Selain itu, beberapa pihak berkepentingan yang menjalankan berbagai perniagaan yang berkaitan dengan golf diharapkan dapat dibuka kembali dan pulih kembali bersama sukan golf.”

Zulkifli menambah bahawa mereka telah mengemas kini prosedur operasi standard mandatori (SOP) mereka dan akan mengeluarkannya kepada semua ahli bersekutu tidak lama lagi.

“SOP MGA mesti dipatuhi dengan ketat oleh semua ahli bersekutu untuk memastikan keselamatan dan kesejahteraan anggota, pekerja dan tetamu mereka,” kata Zulkifli.

“Dalam masa pandemik yang sukar dan mencabar ini dan MCO yang dilanjutkan, golf merupakan aktiviti luar yang menyihatkan mental dan fizikal.

“Sama seperti aktiviti rekreasi terbuka seperti berbasikal dan berjoging, golf boleh dianggap sebagai salah satu aktiviti luar yang paling sesuai yang dapat membantu seseorang menangani beberapa tekanan psikologi dan emosi peribadi yang timbul selama jangka masa penutupan ini, ” katanya.

(Visited 1,342 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button