Nasional

Menu Rahmah manfaat lebih 4000 mahasiswa di kampus UMT

Lebih 4000 mahasiswa Universiti Malaysia Terengganu (UMT) menerima manfaat penjimatan selepas menu  Rahmah yang diperkenalkan pihak kerajaan turut ditawarkan di kampus itu.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMT, Prof. Madya Dr. Mohd Izani Mohd Zain berkata hampir keseluruhan kafeteria di kampus UMT menyahut seruan kerajaan dengan menawarkan menu Rahmah.

“Lebih 20 kafeteria yang beroperasi dalam kampus setakat ini. Hampir kesemua kafeteria menawarkan menu Rahmah bagi membantu pelajar khususnya untuk meringankan beban kewangan.

“Pelancaran menu jimat ini telah bermula sejak Februari lalu dan ia diteruskan sepanjang bulan ramadan.

Katanya, pihak pengurusan UMT sentiasa membuat pemantauan dan menekankan aspek kebajikan mahasiswa.


“Pelajar-pelajar UMT tidak perlu risau kerana pengurusan UMT sentiasa mendengar suara mahasiswa dan kini pelajar boleh mendapatkan hidangan yang berkhasiat dan lengkap dengan harga yang rendah. Ini juga membantu pelajar untuk terus fokus dalam akademik tanpa gangguan”.

Sementara itu, Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP), Mohd Hisyamudin Razali menganggap langkah itu selari dengan langkah mengurangkan beban pelajar di kampus.

“Saya percaya penawaran menu istimewa ini dapat mengurangkan beban pelajar bukan sahaja berada di dalam kampus, ia turut memanfaatkan pelajar yang berada di luar kampus”.

UMT antara universiti awam yang mempunyai bidang tujahan ilmu kelautan dan sumber akuatik menawarkan pelbagai program di peringkat prasiswazah dan pasca siswazah serta mendapat pengiktirafan sebagai Pusat  Lecemerlangan Pengajian Tinggi Negara (HICoE) yang ketujuh di Malaysia menerusi Institut Oseanografi dan Sekitaran (INOS).

Selain itu, UMT juga diiktiraf sebagai sebuah Pusat Kecemerlangan Pendidikan Tinggi (HICoE) bagi Teras Penyelidikan dan Inovasi bagi Future Food melalui tema Sustainable Shellfish Aquaculture menerusi Institut Akuakultur Tropika dan Perikanan (AKUATROP). – SM

(Visited 125 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button