Nasional

Hantar pekerja mahir ke Jepun bukan suatu perkara yang baik

KUALA LUMPUR: Pengilang di sini menyuarakan kebimbangan mengenai rancangan kerajaan untuk menghantar pekerja mahir Malaysia untuk bekerja di Jepun.

Kebimbangan itu timbul selepas Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan memuktamadkan memorandum kerjasama (MoC) berhubung perkara itu dengan menteri kehakiman Jepun Yoshihisa Furukawa Khamis lepas.

Saravanan berkata MoC itu juga bertujuan menjadikan Malaysia sebagai negara sumber untuk membekalkan pekerja mahir ke negara maju.

Bagaimanapun, Presiden Persekutuan Pekilang Malaysia (FMM) Tan Sri Soh Thian Lai memberi amaran bahawa keputusan itu boleh memburukkan lagi masalah pengeluaran negara dan memburukkan lagi kekurangan tenaga kerja dalam industri tempatan.

“Setakat ini, Malaysia kini menghadapi kekurangan tenaga kerja, terutamanya pekerja mahir, yang menjejaskan pemulihan ekonomi negara kita.


“Kekurangan buruh telah menyebabkan kerja terhenti dan kurang pengeluaran di seluruh industri. Pengeluaran telah dikekang dengan teruk, mengakibatkan kegagalan untuk memenuhi pesanan sedia ada dan menerima yang baharu.

“Berikutan pandemik Covid-19 yang telah mempercepatkan transformasi perindustrian dan teknologi, kekurangan kritikal pekerja mahir dijangka berterusan untuk beberapa tahun akan datang sambil kita menghadapi perubahan transformasi dan peningkatan permintaan untuk tenaga mahir.

“Selain itu, Malaysia telah pun mengalami masalah kekurangan sejak beberapa tahun ini kerana ramai rakyat Malaysia telah berhijrah ke luar negara untuk mencari pekerjaan yang lebih baik.

“Malaysia telah bekerja keras untuk membawa pulang melalui pelbagai inisiatif. Oleh itu, Malaysia harus meneruskan program mampan untuk bantuan diri ini terlebih dahulu dan melakukan semua yang mungkin dan perlu untuk memastikan industri tidak menghadapi kekurangan pekerja berkemahiran.

“Negara harus lebih prihatin dengan isu yang membosankan otak kemudian memikirkan tentang penghantaran pulang pendapatan dari luar negara melalui program pertukaran,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Soh berkata MoC juga akan membantutkan usaha industri tempatan untuk mendapatkan tenaga mahir, memandangkan keadaan pekerjaan semasa kerajaan yang memerlukan industri mempunyai nisbah 80:20 pekerja tempatan kepada pekerja asing.

“Di satu pihak, kerajaan menghantar pekerja mahir kami ke luar negara untuk bekerja melalui program kerjasama sebegini dan pada masa sama, industri tempatan kami terhad kepada bilangan pekerja asing yang mereka mampu bawa masuk.

“Pada ketika ini, Malaysia masih bersiap sedia untuk mendapatkan lebih ramai pekerja mahir melalui pelbagai program seperti Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) dan promosi kursus Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) di pelbagai peringkat sistem pendidikan kita. .

“Institusi dan industri awam tempatan sedang meningkatkan inisiatif kerjasama dalam mempromosikan TVET dan STEM sebagai satu cara untuk meningkatkan minat dan penyertaan anak muda kita dalam TVET dan pendidikan STEM.

“Ini juga merupakan inisiatif untuk menyokong transformasi teknologi industri kita dan pada masa sama mengurangkan pengambilan ekspatriat mahir.

“MoC dengan Jepun akan menghalang inisiatif dan kerja keras semua pihak yang terlibat yang telah dijalankan sejak beberapa tahun lalu,” katanya.

Daripada mengeksport pekerja mahir, Soh berkata kerajaan perlu mempertimbangkan untuk menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan syarikat Malaysia untuk pekerja menjalani program perantisan dan peningkatan kemahiran rasmi di bawah syarikat induk global mereka.

Ini, katanya, akan membantu mengurangkan kekurangan kemahiran yang dihadapi oleh industri tempatan.

“Mendapatkan peluang peningkatan kemahiran di negara maju boleh menjadi sesuatu yang boleh dipertimbangkan oleh majikan Malaysia selepas atau sebagai sebahagian daripada latihan sambil bekerja.

“Memandangkan tiada rundingan atau perincian terlebih dahulu disediakan mengenai program potensi eksport kemahiran ke Jepun ini, kami ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai MoC ini oleh Kementerian Sumber Manusia supaya industri akan jelas tentang cara kerjasama ini mungkin berfungsi,” katanya.

 

(Visited 29 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button