BeritaPendidikan

Melayu paling ramai pilih bidang teknikal kerana pencapaian akademik lemah

Satu kajian yang dilakukan di Singapura menunjukkan orang Melayu paling ramai mengambil bidang teknikal kerana lembah di dalam bidang akademik.

Situasi itu bukan perkara baharu kerana ia juga berlaku dalam kalangan orang Melayu di negara ini, cuma tiada kajian menyeluruh dilaksanakan.

Mungkin hasil kajian di negara jiran ini dapat dijadikan panduan kepada universiti tempatan untuk melaksanakan kajian yang sama dan sekali gus membantu kerajaan membentuk dasar pendidikan yang lebih baik.

Kajian itu juga mendapati bahawa tanpa mengira bangsa, alasan pelajar pada umumnya memasuki aliran teknikal dalam sistem sekolah di Singapurakerana mereka lemah akademik dan tidak menguasai bahasa Inggeris.

Sebuah portal berita di Singapura Today Online melaporkan hasil penemuan ini diumumkan oleh Profesor Madya John Donaldson dari Sekolah Sains Sosial Universiti Pengurusan Singapura semasa webinar pada hari Rabu (1 Sept).


Kajian “proses penelusuran” selama empat tahun – satu bentuk penyelidikan kualitatif yang ingin mengembangkan dan menguji teori – adalah kerjasama dengan Pusat Penyelidikan Hal Ehwal Islam dan Melayu (Rima). Ia melibatkan 105 pelajar berusia antara 18 dan 33 tahun yang telah menyelesaikan aliran Normal (Teknikal).

Kajian ini ditugaskan oleh AMP Singapura, yang sebelumnya dikenal sebagai Association of Muslim Professionals, sebuah organisasi bukan berunsurkan keuntungan yang menyantuni masyarakat Islam, untuk lebih memahami mengapa orang Melayu terlalu banyak diwakili dalam aliran teknikal.

Banci menunjukkan bahawa 19.8 peratus orang Melayu berumur 25 tahun ke atas mempunyai pendidikan pasca-menengah (bukan pengajian tinggi) sebagai berkelayakan tertinggi mereka – bahagian yang lebih tinggi daripada kaum lain.

Berikut adalah beberapa penemuan dari kajian 206 halaman yang bertajuk, Dreams Realized, Dreams Deferred: Memahami dan Menangani Jurang Perkauman dalam Pencapaian Pendidikan di Singapura.

MENGHILANGKAN STEREOTAIP

Prof Madya Donaldson, penyelidik utama kajian itu, mengatakan bahawa pasukan telah memberi tumpuan kepada dua soalan yang saling berkaitan:

Faktor apa yang menjelaskan jurang pendidikan antara etnik Singapura?

Kajian ini juga menolak stereotaip bahawa orang Melayu tidak mempunyai aspirasi, kerana mendapati bahawa hampir 70 peratus orang Melayu yang ditemubual mempunyai aspirasi atau impian yang dapat dikenal pasti, dan 16 peratus lagi memiliki impian yang tidak spesifik atau tidak material pada suatu dalam kehidupan mereka, seperti tujuan perjalanan atau kerohanian.

Hipotesis lain yang dibahaskan oleh kajian ini termasuk sama ada pelajar dari keluarga besar – didefinisikan sebagai rumah tangga dengan lima orang atau lebih – cenderung mempunyai hasil yang lebih buruk.

Penyelidikan mendapati bahawa sementara orang Melayu yang ditemubual umumnya berasal dari keluarga besar, yang pada gilirannya cenderung menurunkan pendapatan per kapita mereka, tidak ada corak yang konsisten untuk menunjukkan bahawa salah satu daripada kedua-dua faktor ini menyumbang kepada hasil yang lebih baik atau lebih buruk.

Ia juga mendapati bahawa pola disfungsi keluarga berlaku dalam “perkadaran yang hampir sama” di antara kaum, dan tidak ada “hubungan sistematik antara disfungsi keluarga dan hasil” kerana sebilangan responden dapat mengatasi kesan negatif dari disfungsi keluarga.

MENGAPA MEREKA MEMILIH BIDANG TEKNIKAL

Semasa pembentangannya, Prof Madya Donaldson mengatakan bahawa kajiannya dapat mengenal pasti beberapa sebab mengapa pelajar memasuki aliran Normal (Teknikal), dan memberikan beberapa cadangan untuk kemungkinan campur tangan.

Pelajar yang belajar secara langsung

Mereka secara amnya tidak cenderung akademik dan ketika berada dalam aliran Normal (Teknikal), tetapi menjadi “terinspirasi” ketika mereka sampai di Institut Pendidikan Teknikal, kata Prof Madya Donaldson.

Penyelesaian yang mungkin dilakukan adalah dengan menambah bilangan mata pelajaran vokasional untuk memenuhi kumpulan ini dan mengubah gaya pengajaran dalam mata pelajaran akademik.

Lambat matang

Kumpulan ini dilaporkan tidak matang atau kurang semangat sebelum mereka memasuki aliran Normal (Teknikal).

Semasa streaming secara rasmi dimulakan pada awal – pada usia 12 tahun – lambat matang dibandingkan dengan rakan sejawatnya di beberapa negara maju yang lain, dan Prof Madya Donaldson mengatakan bahawa ini tidak adil kerana kanak-kanak pada usia ini umumnya belum matang.

Bagi menyelesaikan masalah ini tumpuan lebih awal, mereka boleh diberi kaunseling atau seseorang dapat bekerjasama dengan mereka untuk mencari minat mereka.

Disfungsi keluarga atau trauma

Pelajar-pelajar ini mungkin terganggu dari pelajaran mereka kerana mereka “dibebani oleh kehidupan” kerana masalah keluarga yang teruk atau pengalaman traumatik.

Namun, dengan bantuan seperti kaunseling dan campur tangan kerja sosial, Prof Madya Donaldson mengatakan bahawa mereka sering dapat mulai “menaiki tangga akademik”.

Ketidakupayaan pembelajaran yang tidak didiagnosis atau tidak dirawat

Prof Madya Donaldson membuat peringatan bahawa faktor ini adalah “lebih banyak kecurigaan”, kerana mereka mempunyai beberapa orang yang diwawancarai yang mengatakan bahawa mereka telah didiagnosis dengan masalah pembelajaran.

“Tetapi kami mengesyaki, berdasarkan wawancara, bahawa orang-orang ini menerima pesanan dalaman bahawa mereka bodoh. Mereka mungkin menghadapi masalah pembelajaran. ”

Dia mengatakan bahawa Singapura boleh mempertimbangkan untuk menguji lebih banyak pelajar Normal (Teknikal) untuk melihat apakah mereka mungkin mempunyai masalah pembelajaran yang tidak didiagnosis.

Lemah dalam Bahasa Inggeris

Memiliki bahasa Inggeris yang lemah boleh menjadi sumber kekecewaan di sekolah bagi pelajar yang mungkin terbiasa bertutur dalam bahasa atau bahasa lain di rumah, kata Prof Madya Donaldson.

Sekiranya demikian, kelas tambahan Bahasa Inggeris perlu disediakan untuk mereka secepat mungkin.

Dia juga menyentuh beberapa pendorong kejayaan para wawancara yang memungkinkan mereka merealisasikan impian mereka. Ini termasuk memiliki orang yang mempercayai mereka tanpa syarat, mencari semangat mereka, atau bahkan melalui panggilan bangun seperti kemunduran yang memaksa mereka untuk menjadi lebih serius dengan kehidupan mereka.

Prof Madya Donaldson mengatakan bahawa terdapat stigma di Singapura terhadap individu yang tidak pandai membaca buku dan ini perlu berubah, kerana itu tidak bermaksud bahawa mereka bukan orang yang pintar.

Mereka yang tidak cenderung secara akademik dan lebih gemar bekerja boleh menjadi bijak dengan cara yang tidak dilakukan oleh orang lain, tambahnya.

“Saya akan melakukan yang buruk (di Singapura). Saya terlambat berkembang. Seorang kaki buku akan berjaya dengan baik di A-Levels, tetapi jika anda mengubah ujian … untuk dapat memperbaiki enjin kereta, maka situasinya menjadi terbalik, ” katanya.

(Visited 2,384 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button