Sukan

MCIS Life-Malaysia Women Marathon kembali lagi

Lebih 1,000 peserta mengambil bahagian dalam acara fizikal selepas selama dua tahun

MCIS Life-Malaysia Women Marathon 2022 (MCIS Life-MWM) semalam menyaksikan 1,000 wanita dan lelaki menikmati pengalaman acara sukan luar yang berjaya membuat kemunculan semula selepas dua tahun terhenti akibat pandemik.

Larian tahun ini dipecahkan kepada tiga siri bagi meraikan kejayaan genap sedekad MCIS Life-MWM. Maraton penuh dan separuh siri MCIS Life-MWM 2022 Petaling Jaya masing-masing telah dirasmikan pagi ini oleh Tuan Ragunath Murthy, Ketua Pengagihan dan Pemasaran MCIS Life, Puan Josephine Mary, Olahragawati Negara yang mewakili Malaysia di Sukan Komanwel dan Sukan Olimpik dan YB Jamaliah Jamaluddin, ADUN Bandar Utama.

Ini adalah maraton kompetitif pertama yang kembali dengan hadiah wang tunai selepas pandemik Covid-19 dan walaupun jumlah pendaftaran sangat menggalakkan, ia terpaksa dihadkan oleh penganjur kepada maksimum 1,000 peserta sebagai langkah keselamatan pasca-Covid-19.

“Acara sukan fizikal ini dianjurkan dengan pematuhan ketat kepada SOP yang ditetapkan. Kehadiran serta semangat peserta hari ini menunjukkan bahawa rakyat Malaysia teruja untuk mencapai matlamat kecergasan mereka melalui acara yang membolehkan mereka menguji tahap ketahanan fizikal masing-masing,” kata Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Urusan MCIS Life, Encik Prasheem Seebran.

Ketua Pegawai Eksekutif Tourism Selangor Tuan Azrul Shah bin Mohamad berkata mereka telah bekerjasama dengan MWM selama beberapa tahun bagi mempromosikan Selangor kepada pelancong domestik dan antarabangsa.

“Pelancongan sukan adalah sebahagian daripada fokus kami dalam mempromosikan pelancongan domestik”.

“Tema acara MCIS Life-MWM ini adalah selaras dengan kempen “Pusing Selangor” kami di mana pelancong tempatan digalakkan untuk meneroka tempat-tempat menarik di negeri ini,” katanya.

Buat julung-julung kali sempena ulang tahun ke-10, peserta lelaki dibenarkan mendaftar bagi maraton tahun ini tanpa menjadi pacer untuk pelari wanita dan langkah itu telah memberi peningkatan kepada bilangan pendaftaran untuk kategori marathon separuh (21km) dan maraton penuh (42km) .

(Dari kiri): Puan Karen Loh, pengasas dan pengarah kaum MWM, Encik Ragunath Murthy, Ketua Pegawai Pengedaran dan Pemasaran MCIS Life, YB Maria Chin Abdullah, Ahli Parlimen Petaling Jaya, Y.B. Tuan Hee Loy Sian, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Bahagian Pelancongan dan Alam Sekitar, Tuan Mohamad Azhan Md Amir, Datuk Bandar Petaling Jaya, Encik Azrul Shah Bin Mohamad, Ketua Pegawai Eksekutif Tourism Selangor, Puan Normala Latiff , Pengarah Komuniti Bandaraya Majlis Bandaraya Ipoh, dan Puan Josephine Mary, Atlet Sukan Olimpik dan Komanwel Negara.

“Ini merupakan langkah penting dalam menandakan sejarah sedekad kami kerana lelaki memainkan peranan yang sama penting dalam isu kesaksamaan jantina dan pemerkasaan wanita,” kata pengasas dan pengarah larian MWM, Puan Karen Loh.

“Matlamat untuk mengembangkan komuniti di mana wanita diperkasakan sama seperti lelaki adalah tanggungjawab bersama dan kami pastinya berbangga untuk menyumbang ke arah keperluan global ini,” kata Loh dan Prasheem bersama-sama.

Setelah perlumbaan berakhir sekitar jam 9 pagi hari ini, peserta berikut muncul sebagai pemenang utama:

• Johan bagi kategori Wanita Terbuka, Vet Wanita dan Lelaki bagi kategori Maraton Penuh (42km): Loh Chooi Fern, Ewe Bee Hong dan Muhaizar Bin Mohamad masing-masing
• Juara marathon separuh (21km) kategori Wanita Terbuka, Vet Wanita dan Lelaki: Noor Amelia Bt Musa, Lee Siok Chin dan Elvis Kyalo Kisavi
• Juara siri ini akan mewakili Malaysia di Marathon Sydney pada 18 September di Hyde Park, Sydney, Australia

MCIS Life-MWM Siri Petaling Jaya adalah permulaan kepada siri seterusnya di Ipoh dan Iskandar Puteri, Johor, yang akan diadakan pada suku ketiga dan keempat tahun ini.

Acara berakhir penuh kemeriahan dengan upacara penyerahan bendera simbolik kepada Pengarah Komuniti Bandaraya Majlis Perbandaran Ipoh, Puan Normala Binti Latiff oleh Datuk Bandar Petaling Jaya, Tuan Mohamad Azhan Md Amir, selepas majlis penyampaian hadiah. – SM

(Visited 292 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button