Ekonomi

MCIS catat rekod sebagai penyedia premium insurans hayat terendah

Merchantrade Insure-Life, pelan insurans hayat yang ditaja jamin oleh MCIS Insurance Berhad (MCIS Life) dan dipasarkan oleh Merchantrade Asia Sdn Bhd, telah diiktiraf sebagai “premium insurans hayat terendah, (bermula dari serendah) RM1 (sebulan)” oleh Malaysia Book of Records (MBR).

Pelan itu, yang juga boleh ditebus menggunakan Program Baucar Perlindungan Tenang (PTV) RM75 yang diperkenalkan oleh Kerajaan Malaysia baru-baru ini, berikutan komitmen MCIS Life dan Merchantrade untuk menangani segmen yang kurang mendapat perkhidmatan di negara ini dengan menawarkan pelan perlindungan yang lebih mudah diakses untuk semua.

Perlindungan insurans hayat memberi peluang kepada individu untuk melindungi bukan sahaja diri mereka sendiri, tetapi juga orang tersayang mereka. Walaupun ia sepatutnya menjadi satu keperluan, ramai yang menganggapnya sebagai kemewahan, terutamanya di kalangan isi rumah berpendapatan rendah dan komuniti pekerja asing.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Urusan MCIS Life, Prasheem Seebran, menjelaskan: “Pekerja migran memainkan peranan penting dalam memacu pertumbuhan ekonomi negara, justeru adalah penting untuk memastikan segmen penduduk yang bekerja bersama rakyat Malaysia ini, mempunyai akses yang saksama kepada perlindungan kewangan. pada masa yang tidak menentu.”

Menurut laporan media yang diterbitkan[1] pada April 2021, Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM) berkata bilangan polisi baharu menyusut sebanyak 7.1% kepada 1.2 juta unit tahun lepas daripada 1.3 juta unit pada 2019.


LIAM menjelaskan trend itu menunjukkan bahawa pada masa yang belum pernah berlaku sebelum ini, pengguna secara amnya lebih prihatin tentang perbelanjaan mereka dan menyesuaikan pembelian mereka kepada dasar tradisional yang lebih kecil (perlindungan yang lebih rendah) disebabkan oleh krisis COVID-19 yang mungkin telah menjejaskan keadaan kewangan mereka.

Visi MCIS Life dan Merchantrade adalah untuk mencabar piawaian pasaran dan ‘dari serendah RM1 sebulan pelan insurans hayat’ mereka mengambil langkah penting dalam meminimumkan jurang antara masyarakat yang mewah dan kurang mendapat perkhidmatan.

COO Malaysia Book of Records Sdn Bhd, Christopher Wong, berkongsi pendapatnya mengenai anugerah itu: “Sebagai penyimpan rekod kebangsaan, kami mengiktiraf usaha yang dilakukan oleh jenama dan individu untuk membuat perubahan dan melaksanakan perubahan. Rekod ini bukan sahaja pencapaian yang hebat untuk MCIS Life and Merchantrade, ia juga satu pencapaian yang hebat untuk negara.”

Pelan “Merchantrade Insure-Life” menawarkan kepada pengguna Jumlah Asas Diinsuranskan bermula daripada RM4,000, dan 100% perlu dibayar untuk kematian orang yang diinsuranskan, atas semua sebab termasuk COVID-19. Jumlah Diinsuranskan Asas Berganda juga akan dibayar untuk kematian orang yang diinsuranskan yang disebabkan oleh demam denggi, demam Chikungunya, Malaria, Japanese Encephalitis, Avian Influenza atau virus Zika. Pelan ini disediakan untuk pembelian di semua 99 cawangan runcit Merchantrade dan melalui aplikasi e-dompet Merchantrade Money.

Untuk keterangan lanjut layari  https://www.mcis.my/ dan https://mtradeasia.com/main/

(Visited 168 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button