Rencah Hidup

Mayat Stephanie Foray dalam gua di Pulau Tioman

Percutian indah wanita Perancis di pulau berakhir tragis

PASTI ramai yang masih ingat lagi sekitar tahun 2011, Malaysia gempar apabila seorang wanita warga Perancis, Stephanie Foray, hilang di Pulau Tioman.

Stephanie mengembara untuk melihat Asia Tenggara, mengunjungi India dan Sri Lanka dan kemudian Malaysia.

Bekas penjawat awam berusia 30 tahun itu tiba di Melaka pada Mei dan beberapa hari kemudian, beliau pergi ke Pulau Tioman di Pahang.

Di situlah Stephanie menemui ajalnya dan kehilangannya menarik perhatian beberapa bulan kemudian apabila laporan polis dibuat mengenainya pada Julai.

Kes itu diklasifikasikan sebagai penculikan. Seminggu kemudian, mayatnya ditemukan di sebuah gua di pulau itu dan seorang peniaga tempatan didakwa atas tuduhan membunuh.


Kes itu menarik perhatian media antarabangsa dan ahli keluarga Foray datang selepas kehilangannya dan sekali lagi untuk perbicaraan pada 2014.

Seorang peniaga, Asni Omar yang menyewakan rumahnya kepada Stephanie Foray didakwa membunuh wanita itu antara 8 Mei dan 12 Mei 2011 di sebuah rumah di Kampung Tekek di pulau itu.

Hakim Mahkamah Tinggi Mariana Yahya (kini hakim Mahkamah Rayuan) mendapati Asni bersalah dan menjatuhkan hukuman mati ke atasnya, selepas 44 saksi memberi keterangan bagi pihak pendakwaan.

Pegawai penyiasat Wan Fauzi Wan Ishak memberitahu mahkamah, maklumat membawanya kepada Asni, yang pada dasarnya “mengaku bersalah”, walaupun bukan secara jelas.

Dengan panduan daripada Asri, polis kemudiannya menemukan mayat Foray dan senjata yang digunakan untuk membunuh wanita itu.

Asni didakwa memberitahu Wan Fauzi, “Saya nak beritahu tentang seorang wanita Perancis yang ditemui di Pulau Tioman.”

Katanya, wanita itu telah meninggal dunia dan dia telah meninggalkan mayatnya di dalam sebuah gua di belakang rumahnya di Kampung Tekek.

Lelaki itu turut membawa kepada penemuan beberapa barang milik Foray yang ditanam di dalam lubang berhampiran rumahnya.

Di dalam rumahnya, polis menemukan beg wanita warga Perancis itu dan beberapa barang di dalam almari.

Dia menunjukkan kepada polis kad SIM Perancis milik wanita itu yang disimpannya di dapur. Dia kemudian membawa polis ke sebuah tapak pelupusan sampah di mana satu botol arak ditemukan, dipercayai digunakan untuk membunuh Foray.

Dr Sri Marni Zainal Abidin, pakar patologi dari Hospital Tengku Ampuan Afzan memberitahu mahkamah, bedah siasat ke atas mayat Foray menunjukkan pinggang dan kakinya telah diikat dengan paip hos berwarna hijau, manakala sehelai kain diikat di lehernya.

Sri Marni menemukan keretakan pada tengkorak di kening kanan, tulang pipi kanan dan rahang kanan, dan membuat kesimpulan bahawa punca kematian Foray mungkin trauma akibat hentakan benda tumpul di kepala.

Tiada dadah atau alkohol didapati dalam badannya tetapi Sri Marni tidak dapat menolak kemungkinan rogol, kerana air mani ditemui dalam farajnya.

Cerita Asni

Asni menafikan dia membunuh Foray. Katanya, Foray bertegas mahu menyewa rumah yang didiaminya. Mereka keluar makan pada malam itu tetapi Asni meninggalkan Foray seorang diri di restoran apabila teman wanitanya, dikenali sebagai Monaliza, menelefonnya.

Lelaki itu mendakwa, keesokan harinya, dia menemukan mayat Foray di dalam gua, tetapi melarikan diri kerana “takut”.

Mahkamah memutuskan bahawa tindakan Asni seperti membawa polis kepada barang bukti, menunjukkan bahawa dia terlibat dalam kematian wanita itu.

Mariana yang berpendapat bahawa pembelaan Asni bersifat penafian semata-mata berkata: “Keterangannya dilihat sebagai mengakui tuduhan (bunuh).”

Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan masing-masing pada 2015 dan 2016 mengekalkan sabitan Asni dan mengesahkan hukuman mati. – SM

(Visited 249 times, 1 visits today)

Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button