Nasional

Matrikulasi dibuka kepada semua pelajar terbaik tanpa kira kaum untuk reda ketegangan – PM

KEPUTUSAN kerajaan untuk menerima semua pelajar terbaik Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), tanpa mengira kaum ke program matrikulasi bertujuan mengurangkan ketegangan dalam sistem pendidikan, kata Perdana Menteri.

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kuota Bumiputera untuk kemasukan ke kolej matrikulasi kadang kala menimbulkan kontroversi, dengan ada yang berhujah menentang hak minoriti dan yang lain mempersoalkan hak Bumiputera yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Jadi kami (Kabinet) mengambil pendekatan seimbang. Jika mereka adalah rakyat kita, kita patut mengambil berat terhadap mereka. Oleh itu, kita mesti menerima hakikat meritokrasi,” katanya dalam ucapannya pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri hari ini.

“Langkah ini sepatutnya meredakan ‘ketegangan’ yang dihadapi kementerian hampir setiap tahun (apabila penempatan matrikulasi diumumkan). Dalam iklim politik yang panas ini, perkara sebegitu kadangkala boleh membawa kepada ketegangan kaum dan sosial,” katanya.

Bagaimanapun, Anwar juga mengulangi bahawa kuota Bumiputera sedia ada program matrikulasi akan kekal tidak berubah, dengan mengambil kira Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

Semalam, Perdana Menteri mengumumkan bahawa semua pelajar yang mendapat 10A dan ke atas dalam SPM, tanpa mengira bangsa atau latar belakang, akan diberi jaminan tempat di kolej matrikulasi bermula dengan pengambilan 2025.

Anwar berkata, keputusan itu dibuat oleh Kabinet pada Jumaat lalu bagi menangani isu keadilan dalam pendidikan.

Kuota kaum untuk kemasukan ke universiti awam telah dimansuhkan pada tahun 2002. Bagaimanapun, kolej matrikulasi mengekalkan kuota 90 peratus untuk Bumiputera, manakala kursus asasi tertentu adalah khusus untuk Bumiputera.

Anwar berkata walaupun meritokrasi itu penting, masih ada keperluan untuk keadilan dan kesaksamaan untuk mengelak merugikan masyarakat terpinggir dan miskin. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button