fbpx
PolitikRencah Hidup

Masihkah kau ingat kejadian ini?

Kalau teringin nak tengok hasil kerja antara jurugambar terbaik Utusan Malaysia, boleh skodeng instagram Aswad Yahya. Melalui lensa, dia banyak merakam detik sejarah.

Kalau nak minta ambil guna khidmat atau beli gambar dia bolehlah DM Aswad.

Antara yang dirakam ialah ketika Perdana Menteri, Tun Dr. Mahahtir Mohamad menangis selepas mengumumkan mahu meletakkan jawatan pada 2002.

View this post on Instagram

KUALA LUMPUR- JUN 2002, Dr Mahathir Mohamad hari ini mengejutkan para pemimpin dan lebih 2000 perwakilan Umno di perhimpunan agung parti itu di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini apabila mengumumkan perletakan jawatannya sebagai presiden Umno dan pengerusi Barisan Nasional (BN). Bagaimanapun, sejam kemudian, Dr Mahathir bersetuju menarik keputusannya itu selepas dipujuk oleh para pemimpin majlis tertinggi, Umno, khususnya timbalan presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Beliau membuat pengumuman itu selepas berucap hampir satu setengah jam menggulung perbahasan perwakilan di perhimpunan itu, dengan mengulas mengenai cadangan kerajaan melaksanakan meritokrasi, hukum hudud PAS dan kemudian mengenai cara kerajaan mengendalikan ekonomi negara. Bagaimanapun, kira-kira jam 6 petang tadi, Dr Mahathir membuat pengumuman mengejut itu yang berbunyi: "Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengumumkan perletakan jawatan saya sebagai presiden Umno dan semua jawatan yang dipegang oleh saya dalam parti, perletakan jawatan saya sebagai pengerusi Barisan Nasional (BN) dan semua jawatan dalam BN….." #throwback #pm4 #photoeditor #photographer #photography #photojournalism #newspaper #newsroom #digitalcamera

A post shared by [email protected] (@aswadyahya) on

(Visited 1 times, 1 visits today)


Show More

Related Articles

Back to top button