Politik

Masa untuk selesaikan masalah rakyat – Bung Moktar

KEPUTUSAN melantik Pengerusi Bersatu Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor sebagai Ketua Menteri menyelesaikan kemelut kepimpinan Sabah dan kini merupakan masa untuk melaksanakan tugas.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, mahu semua pihak termasuk kerajaan negeri yang baharu dibentuk perlu melaksanakan tugas dengan baik.

Katanya, ini bukan lagi masa berpolitik sebaliknya adalah masa untuk menyelesaikan masalah rakyat.

“Kita yakin selesai sahaja esok Datuk Seri Hajiji Noor mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sabah kita akan memulakan langkah untuk memastikan masalah rakyat di bawah mendapat perhatian.

“Semua pihak diingatkan tidak lagi berpolitik dan kita memikirkan cara untuk (menyelesaikan) masalah negeri Sabah,” katanya pada sidang media di Kota Kinabalu hari ini.


Menuru Bung Moktar, menjadi tanggungjawab kerajaan negeri yang baharu ini melaksanakan tanggungjawab dan mandat rakyat dengan baik.

“Kami telah membuat persetujuan atas dasar kesedaran dan keyakinan bahawa kerajaan baharu ini mampu untuk memulihkan semangat rakyat yang selama ini telah hilang disebabkan pemerintahan kerajaan terdahulu yang tidak prihatin,” katanya.

Gabungan Rakyat Sabah (GRS) hari ini sebulat suara menamakan Datuk Seri Hajiji Mohd Noor sebagai Ketua Menteri Sabah.

Hajiji yang juga Ahli Dewan undangan negeri (ADUN) Sulaman mengesahkan beliau akan mengangkat sumpah sebagai esok pada pukul 10.30 pagi.

Hajiji berkata, kerajaan negeri baharu itu akan memastikan permasalahan rakyat dan manifesto serta Aku Janji pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah akan ditunaikan sebaiknya. – SM

(Visited 70 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button