Nasional

MARii menawarkan peluang pekerjaan melalui program ICE dan IPC

Program ditawarkan melalui Karnival Kerjaya di program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM)

MARii telah membangunkan program Kejuruteraan Pensijilan Industri (ICE) sebagai mengiktiraf keperluan untuk memenuhi permintaan modal insan berkemahiran industri. ICE ialah program yang disediakan untuk graduan kejuruteraan memulakan kerjaya mereka dalam industri melalui sukatan pelajaran yang bersesuaian dengan mereka supaya mendapat pekerjaan dalam industri khususnya dalam sektor automotif selepas tamat pengajian.

Program ICE terdiri daripada pendedahan intensif selama 6 bulan kepada pelbagai kemahiran dan pengetahuan dalam industri automotif. Pelatih dilatih dengan kemahiran dalam reka bentuk produk dan proses, serta proses pembuatan dan sistem pengurusan kualiti. Para pelatih juga didedahkan secara langsung kepada budaya kerja dalaman industri melalui hubungan langsung dengan syarikat automotif.

Program Sijil Profesional Diterajui Industri (IPC) merupakan salah satu daripada pelbagai program pembangunan modal insan yang dibangunkan oleh MARii dengan rundingan terus dengan pemain industri. IPC bertujuan untuk melahirkan pengendali mahir melalui modul khusus industri dan latihan sambil bekerja. Inisiatif IPC mengisi jurang yang dihadapi oleh industri melalui pembangunan tenaga kerja tempatan mahir yang dapat memenuhi persekitaran pembuatan kenderaan dan komponen yang sentiasa mencabar, yang berkembang pesat dalam kerumitan teknologi yang lebih tinggi. Struktur program IPC yang ditakrifkan memberi tumpuan kepada penghasilan tenaga kerja berbilang kemahiran yang dibuat khusus untuk semua industri pembuatan.

Sepanjang 24 hari program IPC, pelatih didedahkan kepada pengetahuan industri, kemahiran handson dan budaya kerja industri pembuatan. Pelatih kemudiannya akan diserap ke dalam industri, sama ada dalam Automotif, Elektrik dan Elektronik, Perkhidmatan, dan lain-lain. Disebabkan pendedahan ini, kebanyakan graduan IPC memasuki tenaga kerja dengan gaji permulaan yang lebih tinggi berbanding dengan rakan sejawatan mereka.

MARii ialah sebuah agensi yang ditubuhkan di bawah bidang kuasa Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia (MITI) yang berfungsi untuk memacu pembangunan sistem pintar strategik dan operasi melalui pemanusiaan dan penggunaan platform pintar, aplikasi dan teknologi digital seperti Analisis Data Besar, dan Kecerdasan Buatan.

Karnival Kerjaya Keluarga Malaysia di 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia yang berlangsung di Dewan 6, Kuala Lumpur Convention Centre, bermula dari 9 pagi hingga 5 petang, 9-11 Disember 2021. Anda berpeluang menyertai Bengkel Kerjaya, Kaunseling Kerjaya, Temu Duga Terbuka kepada semua golongan dan lawati pelbagai pempamer dari pelbagai organisasi yang menawarkan peluang pekerjaan. – SM

 

(Visited 441 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button