Ekonomi

Mara Corp singkirkan tim Badlisyah

Mara Corp Sdn Bhd telah memberhentikan sekumpulan profesional yang dibawa ke dalam organisasi oleh Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Badlisyah Abdul Ghani pada Oktober 2020.

Surat penamatan bertarikh 28 Jan, menyatakan alasan pemberhentian pekerjaan dilakukan setelah pihak pengurusan mengetahui bahawa pelantikan mereka belum dianggarkan.

Surat itu, yang ditandatangani oleh Ketua Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Noor Irwan Marmin juga menyatakan bahawa kedudukan itu tidak disetujui sesuai dengan Had Kuasa Syarikat.

Lebih jauh dikatakan bahawa tidak akan berkekalan untuk kewangan syarikat untuk terus bekerja.

Notis pemberhentian selama satu bulan berkuat kuasa pada 1 Mac 2021, lapor The Malaysian Reserve (TMR).


Pada 21 Januari, TMR melaporkan bahawa Majlis Amanah Rakyat (Mara) mungkin perlu membayar hingga RM10 juta kepada Badlisyah dan kumpulan profesionalnya yang terdiri daripada sekitar 20 orang.

Difahamkan, Badlisyah dibenarkan membawa pasukan pengurusannya sendiri “pakar” untuk membuka nilai aset komersial Mara Corp berjumlah sekitar RM400 juta.

Bagaimanapun, Badlisyah, yang dilantik pada bulan September, dihantar ke cuti kebun dua bulan kemudian dan dikatakan akan digantung dengan alasan yang tidak diketahui.

Untuk membatalkan kontrak kumpulan tersebut, Mara perlu membayar keseluruhan RM10 juta kerana mereka masih mempunyai kontrak 20 bulan.

Namun, menurut surat itu, individu tersebut diberi notis satu bulan mulai 1 Mac – yang menurut Mara Corp juga sesuai dengan tempoh dan notis mereka dalam surat pelantikan.

Tidak diketahui apakah Majlis Mara telah bersidang untuk menyelesaikan perkara itu.

Dalam laporan TMR sebelumnya, DG Mara Datuk Azhar Abdul Manaf mengatakan keputusan yang diambil di Mara Corp adalah “keputusan korporat” semata-mata.

Menurut sumber, kumpulan tersebut diharapkan dapat meminta nasihat hukum, antara lain untuk menawar pampasan yang lebih baik untuk pemberhentian tersebut.

(Visited 427 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button