BeritaNasional

MAPIM bantah G25 berselindung sebalik perlembagaan persoal kedudukan Islam

MAPIM bantah usaha kumpulan G25 yang menggerakkan penghapusan undang-undang berhubung murtad.

Pengerusinya, Mohamad Azmi Abdul Hamid berkata, hujah yang diberi jelas menunjukkan mereka yang terbabit cetek ilmu agamanya.

Berikut kenyataan penuh:

 

Kenyataan Media
12 hb Januari 2020


MAPIM BANTAH G25 BERSELINDUNG DISEBALIK PERLEMBAGAAN UNTUK PERSOAL KEDUDUKAN ISLAM

Kami kesal dan membantah keras laporan G25 yang mempersoalkan kewujudan Majlis Hal Ehwal Islam Kebangsaan (NCIA). dan Jakim.

Kani berpendirian G25 nampaknya jelas mahu merungkai status Islam dan agensi-agensi yang berkaitan dengan Islam dinegara ini.

G25 mempertikai kedudukan agensi Islam yang ada kini dengan alasan ia bertentangan dengan Perlembagaan.

Kami mendapati bahawa mereka mahu mempolemikkan isu Islam dan bidangkuasa agensi Islam di peringkat persekutuan dan negeri untuk mengecilkan peranan Islam hanya sebagai urusan peribadi.

Hatta dalam hal murtad sekalipun G25 berhujuah bahawa ia urusan seseorang individu dan Tuhan semata-mata, agensi Islam tidak perlu masuk campur.

Jelas, dengan hanya mengguna hujah yang cetek dalam disiplin perundangan Islam dan bagaimana ia digunapakai oleh sesebuah negara berdasarkan dalil yang disepakati oleh jumhur ulama, G25 dengan mudah merumuskan bahawa kesalahan hukuman murtad perlu diketepikan.

Kami menegaskan bahawa G25 kini memasukki ruang perbahasan yang sangat sensitif dan merbahaya yang boleh mencetuskan kekeliruan dan kemarahan umat Islam.

Kekeliruan dan debat yang sengaja dicetuskan secara terbuka berusaha menonjolkan seolah-olah kedudukan Islam dan bidangkuasa agensi Islam di Malaysia adalah tidak sah.

G25 berpegang kepada premis bahawa kedudukan Islam di negara ini mesti dibataskan melalui tafsiran perlembagaan mengikut faham sekular dan dengan itu agama Islam berkedudukan sama taraf dengan agama lain.

Kami menegaskan pihak kerajaan perlu mempertahankan kedudukan Islam dan segala pembangunan Islam dinegara ini.

Pihak Majlis Raja-raja Melayu bukan sahaja berkuasa dalam melindungi dan membangunkan Islam diperingkat negeri malah juga diperingkat kebangsaan.

G25 tidak berhak mempersoalkan kewujududan , bidangkuasa dan peranan yang diberi kepada agensi seperti Jakim kerana ia terangkum dalam makna dan konsep Islam adalah agama persekutuan.

Kami mengesa supaya G25 disiasat oleh pihak berkuasa untuk memastikan semada ia melanggar peruntukan undang-undang yang ada bila menyentuh mengenai kedudukan Islam dalam negara ini.

Mohd Azmi Abdul Hamid
Presiden MAPIM

(Visited 117 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button