NasionalNegeri

Manfaatkan ledakan teknologi digital ke arah memperkukuh ekonomi negara – Raja Muda Perlis

RAJA Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah supaya semua pihak memanfaatkan ledakan teknologi digital ke arah memperkukuhkan lagi kedudukan ekonomi negara.

Titah Baginda, pendigitalan terkini seperti analisis data raya (BDA), kecerdasan buatan (AI), internet untuk segala-galanya (IoT) dan pengkomputeran dapat mempertingkatkan kecekapan perniagaan dan industri sekaligus menjadikan sasaran kos efektif dapat dijayakan.

Tuanku Syed Faizuddin bertitah demikian selepas berkenan berangkat menerima sembah mengadap Pengerusi Cement Industries of Malaysia (CIMA) Berhad, Datuk Zaiviji Ismail dan Pengarah Urusannya, Sharuddin Omar Hashim bersempena Program Ziarah Kasih Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) badan korporat berkenaan di Perlis pada kali ini.

Baginda turut meluangkan masa bagi mendengar maklumat berkaitan perkembangan terkini CIMA selain dipersembahkan mengenai impak ekonomi loji simen dan konkrit di Perlis yang telah diasaskan sejak tahun 1972 itu lagi dan pada bulan Mac tahun ini akan menyambut ulangtahunnya yang ke-50 dengan penuh bermakna sekali.


Menurut Sharuddin, CIMA amat berbangga kerana dalam usia separuh abad ini, pelbagai kejayaan telah dicapai selain telah memberikan sumbangan yang begitu besar dalam pembangunan fizikal negeri dan juga negara.

“CIMA telah membuktikan keupayaannya dalam pembangunan negara dengan membekalkan bahan-bahan berkaitan simen kepada projek-projek utama mega di Malaysia, termasuk Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah, Lebuhraya Utara-Selatan, Nusajaya, Iskandar Malaysia, MRT Lembah Klang dan Projek Jejambat Dua Elektrik (EDTP). Semuanya ini telah menjadikan CIMA sentiasa relevan sehingga kini,” jelas beliau. – SM

(Visited 42 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button