Ekonomi

Malaysian Genomics catat RM28.36 juta pendapatan

Bagi tahun kewangan berakhir 30 Jun 2022 (“TK2022”), Malaysian Genomics mencatatkan hasil sebanyak RM28.36 juta, iaitu peningkatan sebanyak RM26.58 juta berbanding RM1.78 juta yang dilaporkan dalam tempoh yang sama tahun kewangan sebelumnya (“FY2021”) daripada pertumbuhan perniagaan biofarmaseutikal yang terdiri daripada imunoterapi dan terapi sel serta produk dan perkhidmatan berkaitan COVID-19.

Kumpulan merekodkan PBT sebanyak RM6.18 juta untuk TK2022 berbanding LBT sebanyak RM4.29 juta pada TK2021 terutamanya disebabkan oleh hasil yang lebih tinggi hasil daripada margin yang lebih tinggi serta kecekapan kos.

Perolehan sesaham untuk S4 2022 berjumlah 3.25 sen berbanding kerugian sesaham sebanyak 1.94 sen pada suku yang sama tahun kewangan sebelumnya.

En. Sasha Nordin, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysian Genomics berkata, “Kami terus melihat peningkatan dalam prestasi kewangan Kumpulan, dan ini disebabkan oleh pengenalan perkhidmatan biofarmaseutikal serta dorongan agresif kami untuk memasarkan perkhidmatan ujian genetik. Menjelang penghujung suku tahun yang ditinjau, kami memperoleh 51% kepentingan dalam pengendali dialisis buah pinggang Aquahealth Sdn Bhd di mana kami berhasrat untuk memperkenalkan pendekatan holistik kepada penjagaan kesihatan buah pinggang melalui rangkaian produk dan perkhidmatan kami. Kami juga mempunyai rancangan untuk membuka lebih banyak pusat seumpama itu di seluruh Malaysia memandangkan unjuran peningkatan bilangan pesakit buah pinggang.”


(Visited 33 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button