Nasionalpilihan

Malaysia, Türkiye akan memastikan rantaian bekalan makanan yang mencukupi dan stabil

MALAYSIA dan Türkiye telah bersetuju untuk terus bekerjasama bagi memastikan rantaian bekalan makanan mereka kekal mencukupi dan stabil.

Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata beliau dan Presiden Türkiye Recep Tayyip Erdogan bersetuju bahawa isu keselamatan makanan semakin membimbangkan berikutan pandemik Covid-19.

“Malah kini menjadi semakin kritikal ekoran konflik Rusia-Ukraine,” katanya pada sidang media bersama Erdogan di Kompleks Presiden di sini Khamis. Sidang media itu disiarkan secara langsung oleh beberapa stesen televisyen di Türkiye dan Malaysia, malam semalam.

Ismail Sabri, yang dalam rangka lawatan rasmi empat hari ke republik itu atas jemputan Erdogan, berkata antara langkah segera yang diambil oleh Malaysia dan Türkiye untuk menangani isu ini ialah meningkatkan perdagangan dalam produk makanan dan mengekalkan kerjasama mereka dalam berkongsi maklumat dan pengalaman.

Pada masa yang sama, kedua-dua negara akan mempergiatkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) dalam sektor makanan untuk meningkatkan kapasiti mereka menghasilkan sumber makanan dan memastikan kestabilan dan kemampanan keselamatan makanan mereka.


Perdana Menteri berkata beliau juga telah menyampaikan kepada Erdogan berita gembira bahawa kerajaan Malaysia telah memberikan pengiktirafan kepada ijazah daripada 208 universiti di Türkiye.

“Saya yakin ini akan meningkatkan produk-produk penyelidikan bertaraf antarabangsa dari universiti kedua-dua negara. Tambahan lagi, ia adalah khabar yang dinanti-nantikan oleh anak-anak Keluarga Malaysia yang telah dan sedang menimba ilmu di negara ini. ,” tambah beliau.

Ismail Sabri berkata beliau dan Erdogan juga bersetuju untuk meningkatkan kerjasama antara kedua-dua negara dalam industri pertahanan.

“Saya telah memaklumkan kepada Presiden bahawa dalam rangka lawatan ini, saya turut berpeluang mengadakan pertemuan dan lawatan ke beberapa pemain industri pertahanan di Türkiye,” kata Ismail Sabri, yang pada hari Rabu melawat dua syarikat industri pertahanan dan aeroangkasa Turki – MKE Corporation dan Turkish Industri Aeroangkasa (TAI).

Kedua-dua negara Islam itu juga bersetuju mengenai keperluan untuk menyokong perjuangan Palestin, kata Ismail Sabri, sambil menambah bahawa Malaysia menghargai pendirian dan usaha Türkiye dalam memperjuangkan perjuangan rakyat Palestin.

“Kedua-dua negara, bersama negara yang berfikiran serupa, akan terus menyelaras usaha ke arah menamatkan pendudukan rejim Zionis dan merealisasikan Palestin sebagai sebuah negara yang merdeka dan berdaulat,” katanya.

Mengenai isu konflik Rusia-Ukraine, Perdana Menteri berkata beliau memuji usaha Erdogan untuk mencari penyelesaian secara aman bagi konflik itu, dan mereka berdua bersetuju bahawa semua pihak yang terlibat perlu mengambil tindakan segera untuk menyelesaikan konflik itu, yang telah mengancam keamanan dunia.

Perdana Menteri berkata pada pertemuannya dengan Erdogan beliau mengucapkan tahniah kepada presiden atas pengiktirafan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu terhadap pertukaran nama negara dari Turki kepada Türkiye.

Ismail Sabri diiringi dalam lawatan itu oleh Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Kanan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Fungsi Khas) Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad, Panglima Tentera Udara Jen Tan Sri Mohd Asghar Khan Goriman Khan dan Panglima Tentera Darat Jen Tan Sri Zamrose Mohd Zain.

Türkiye ialah rakan dagang ketiga terbesar Malaysia di Timur Tengah, selepas Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu (UAE), dengan jumlah perdagangan antara kedua-dua negara mencecah RM16.97 bilion (AS$4.09 bilion) pada 2021 dan projek yang dilaksanakan bernilai RM444.59 juta (AS$130.91 juta).

Artikel berkaitan > Türkiye negara Islam yang progresif, tiada isu gugat hubungan persaudaraan

(Visited 47 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button