Sukan

Malaysia minat jadi tuan rumah Sukan Sea ke-34

Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Tan Sri Norza Zakaria mengumumkan bahawa Malaysia telah menyatakan minat untuk menjadi tuan rumah Sukan Sea ke-34, berikutan penarikan diri tuan rumah awal, Brunei.

Pengumuman itu dibuat beberapa minggu selepas Menteri Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu mendedahkan bahawa Majlis Sukan Negara (MSN) terpaksa mengurangkan bilangan atlet sepenuh masa daripada 432 kepada 288 tahun ini, selepas sukan Malaysia diperuntukkan hanya sejumlah RM289. Juta oleh kerajaan.

Ketika dihubungi, Setiausaha Agung Kongres Tenpin Boling Malaysia (MTBC), Maradona Chok berkata: “Memandangkan keadaan semasa, ia agak sukar untuk diramalkan.

“2027 adalah dalam tempoh lima tahun. Dengan pemotongan bajet baru-baru ini serta situasi Covid-19, siapa tahu di mana kita akan berada?

“Setelah berkata demikian, kami, sebagai sebuah persatuan, akan terus melakukan yang terbaik, dan itu adalah untuk menyediakan atlet kami dengan cara terbaik untuk menyediakan mereka untuk pertandingan.


“Tahun ini, kami mempunyai Sukan Sea Vietnam, dan selepas dua tahun tidak menjadi tuan rumah, kami merancang untuk meneruskan Kejohanan Antara Negeri dan Kebangsaan Mac ini.”

Sementara itu, Setiausaha Agung BA Malaysia Datuk Kenny Goh memilih untuk melihat aspek positif penganjuran Sukan Sea 2027.

“2027 adalah lima tahun dari sekarang, ia adalah tempoh yang cukup untuk menyediakan pemain junior kami.

“Lagipun, Sukan Sea adalah batu loncatan untuk sandaran negara kita dan bukannya atlet elit kita,” kata Kenny.

Sekiranya Malaysia menjadi tuan rumah Sukan Sea pada 2027, ia akan menjadi kali ketujuh sejak 1965, 1971, 1977, 1989, 2001 dan 2017.

 

(Visited 16 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button