Ekonomi

Malaysia perlu percepat peralihan kepada tenaga diperbaharui

Laporan oleh Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) meminta kerajaan memberi keutamaan kepada peningkatan penggunaan tenaga boleh diperbaharui.

Di dalam makalah bertajuk: Masa depan gabungan tenaga Malaysia dikarang oleh Renato Lima-de-Oliveira dan Mathias Varming, kedua-duanya menganjurkan peralihan daripada pergantungan pada tenaga arang batu, yang telah meningkat dalam beberapa tahun terakhir, ke campuran sumber gas asli dan sumber tenaga yang dapat diperbaharui dalam jangka pendek.

Dalam satu kenyataan, Lima-de-Oliveira mengatakan bahawa Malaysia perlu berfikir secara strategik mengenai perubahan landskap tenaga dan cara terbaik untuk menyesuaikan diri dan merebut peluang peralihan.

“Mengganti arang batu dengan gas kaedah terbaik,” katanya, sambil menambahkan bahawa Malaysia perlu memacu kekuatannya dalam minyak dan gas menjadi bahan terbarukan dan mereformasi kerangka tenaga untuk terus mempromosikan penggunaan bahan diperbaharui.

Penulis percaya bahawa pembaharuan dasar yang bercita-cita tinggi diperlukan untuk memenuhi sasaran pengurangan karbon yang telah dijanjikan oleh Malaysia di bawah Konvensyen Kerangka Kerja PBB mengenai Perubahan Iklim, yang dipersetujui di Paris pada tahun 2015.


Ini termasuk memberi insentif kepada pemain minyak dan gas untuk melabur dalam bahan terbaharu, mengurangkan pergantungan fiskal kerajaan terhadap bahan bakar fosil dan menyokong pengembangan sektor tenaga boleh diperbaharui.

Varming dan Lima-de-Oliveira mengakui bahawa kekurangan infrastruktur dan teknologi yang ada di negara ini akan memperlambat kemajuan ini, tetapi mengatakan langkah-langkah di atas adalah perlu sekiranya Malaysia ingin beralih ke gabungan tenaga yang lebih hijau.

Sebelumnya, kumpulan persekitaran Greenpeace telah menyatakan bahawa Malaysia berpotensi menjadi pembangkit tenaga terbarukan di Asia Tenggara, dengan industri pembuatan suria yang besar yang masih belum dapat dimanfaatkan oleh sektor tenaga tempatan.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button