Nasional

Malaysia, Indonesia perkukuh hubungan pertahanan

Sebagai sebahagian daripada usaha untuk meningkatkan kerjasama pertahanan antara kedua-dua negara, Malaysia dan Indonesia menandatangani memorandum persefahaman (MoU), yang menggariskan lima matlamat utama pada Selasa.

Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan rakan sejawatannya dari Indonesia Prabowo Subianto, selepas pemeteraian itu, menyifatkan MoU itu sebagai “nafas udara segar” bagi kerjasama pertahanan antara negara jiran.

Hishammuddin, dalam satu kenyataan, berkata MoU itu akan membolehkan kerjasama pertahanan antara kedua-dua negara diperluaskan.

Lima elemen utama dalam MoU itu termasuk perkongsian maklumat mengenai isu pertahanan, serta kerjasama antara kedua-dua angkatan tentera di pelbagai peringkat, termasuk pertukaran pegawai, latihan, pendidikan dan latihan ketenteraan.

MoU itu juga bertujuan untuk mengadakan lebih banyak dialog dua hala dan rundingan mengenai isu-isu pertahanan dan ketenteraan strategik berdasarkan kepentingan bersama, kerjasama dalam bidang sains dan teknologi pertahanan, serta kerjasama dalam industri pertahanan.


“Bagi memastikan MoU ini dilaksanakan dengan baik, saya dan Prabowo akan terus memantaunya bersama-sama.

“Kami juga telah mengarahkan kepimpinan tertinggi Kementerian (Pertahanan) dan angkatan tentera di Malaysia dan Indonesia untuk meningkatkan komunikasi dan (kekerapan) pertemuan dengan rakan sejawat masing-masing.”

Para menteri sebelum itu mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Sempadan Am Malaysia-Indonesia (GBC Malindo) ke-42 di Wisma Perwira di Kementerian Pertahanan di sini pada Selasa.

“Mesyuarat hari ini (Selasa) sangat istimewa dan signifikan memandangkan tahun ini adalah ulang tahun ke-50 kerjasama sempadan antara Malaysia dan Indonesia. Ia dibentuk hasil daripada pemeteraian Pengaturan Keselamatan 1972.”

Selain daripada MoU itu, Hishammuddin berkata, kedua-dua negara juga telah bersetuju untuk memberi tumpuan kepada aktiviti anti-keganasan.

Beliau berkata ini akan dicapai melalui kebangkitan semula latihan bersama Darat, Laut dan Udara Malaysia-Indonesia (Latgabma Malindo Darsasa) yang melibatkan ketiga-tiga cabang perkhidmatan di kedua-dua negara, sambil menambah bahawa ia akan bermula pada 2023.

“Kami saling mengakui bahawa kerjasama pertahanan yang sedia ada antara kedua-dua negara selama ini akan menjadi sukar untuk dilaksanakan jika bukan kerana keazaman, keupayaan dan semangat kebersamaan yang tidak berbelah bahagi.

“Ini bukan sekadar perjanjian di peringkat menteri tetapi, yang lebih penting, pelaksanaan sebenar di darat, laut dan udara oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Tentera Nasional Indonesia (TNI).”

Hishammuddin berkata mesyuarat Selasa juga memberi tumpuan kepada peningkatan pertahanan di sempadan Sarawak-Kalimantan, serta pembangunan sosio-ekonomi antara kedua-dua negara, terutamanya memandangkan Indonesia telah memutuskan untuk memindahkan ibu negaranya ke Kalimantan.

Hasil daripada mesyuarat GBC tahun ini, Hishammuddin berkata, kedua-dua menteri juga telah mencapai beberapa perjanjian penting, terutamanya mengenai keselamatan dan pertahanan di sempadan.

“Ini termasuk mempercepatkan penugasan ATM dan TNI di jawatan bersama sedia ada dan baharu (Gabma) yang melibatkan tujuh jawatan masing-masing di Malaysia dan Indonesia.

“(Kedua ialah) mengaktifkan semula rondaan darat, laut dan udara yang diselaraskan yang telah digantung akibat Covid-19 untuk mengukuhkan hubungan kerjasama antara agensi keselamatan kedua-dua negara.

“(Ketiga ialah) mewujudkan kerjasama keselamatan siber di bawah GBC Malindo, yang bertujuan untuk membina hubungan kerjasama antara cyberagencies Malaysia dan Indonesia dan meneroka inisiatif baharu dalam usaha untuk memelihara keselamatan data siber kedua-dua negara.”

 

(Visited 45 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button