Ekonomi

Malaysia Genomics tandatangani SCA untuk pengembangan di UAE

PETALING JAYA 26 OKTOBER 2022 – Malaysian Genomics Resource Centre Berhad (Malaysia Genomics), memeterai Perjanjian Kerjasama Strategik (SCA) yang menggariskan perkongsian untuk memasarkan dan mengedarkan rangkaian perkhidmatan pemeriksaan genetik Dtect®️ Kumpulan di Emiriah Arab Bersatu (UAE).
Selain pakar genomik dan biofarmaseutikal terkemuka tempatan itu, SCA itu melibatkan American Spine Centre (ASC), pakar yang berpangkalan di Dubai, UAE dalam kecederaan tulang belakang dan patologi tulang belakang; BALSAM Health Services (BALSAM), penyedia perkhidmatan penjagaan kesihatan yang berpangkalan di Dubai, UAE; Wellness by Design FZ LLC (Wellness by Design), pakar pemakanan, obesiti dan penurunan berat badan yang berpangkalan di Dubai, UAE, dan; Sharjah, IAC International LLC (IAC) yang berpangkalan di UAE.
Malaysia Genomics dalam kenyataannya di sini berkata, di dalam SCA itu, Malaysia Genomics, ASC, BALSAM dan Wellness by Design akan meneroka strategi umum untuk projek bersama atau bersekutu yang diterjemahkan kepada alat atau penyelesaian penjagaan kesihatan yang inovatif.
Manakala peranan IAC adalah untuk menyokong aktiviti dalam bidang keutamaan yang menyelaraskan pihak dan bekerjasama dengan organisasi lain yang difikirkan sesuai. IAC juga akan menjadi titik hubungan antara Malaysia Genomics dan ASC, BALSAM dan Wellness by Design
Pengarah Eksekutif MGRC Noor Azri Noor Azerai berkata, SCA itu membolehkan Malaysia Genomics berperanan untuk menyediakan sokongan teknikal dan saintifik di bawah SCA. Di samping itu, kami sentiasa mencari peluang untuk bekerjasama dengan perniagaan dan organisasi yang berfikiran sama dalam mengembangkan jangkauan pasaran kami untuk Dtect dan perkhidmatan kami yang lain.”
“Kami mempunyai kelebihan daya saing dari segi kos dan mempunyai makmal yang diperakui untuk menjalankan ujian saringan. SCA ini juga merupakan peluang untuk kami mencari peluang dalam pasaran AS yang besar dan menguntungkan di mana ASC mempunyai pangkalan dan kehadiran sejak 1991.” katanya di sini hari ini.
Pengerusi ASC, BALSAM dan Wellness by Design, Dr. Hisham Hakim berkata, pihaknya mengalu-alukan langkah pertama ini dalam hubungan kerja dengan Malaysia Genomics dan IAC dan menantikan kemasukan Dtect untuk menawarkan lebih banyak pilihan kepada pesakit mereka.
“Kami komited terhadap kecemerlangan klinikal dan teknologi kerana kami membawa penjagaan pesakit yang diselaraskan dengan belas kasihan dan komitmen sambil memastikan kecekapan kos.” katanya.
Ketua Pegawai Ejsekutif IAC, Nurul Faten Jasmee berkata, terdapat banyak peluang untuk pengembangan perkhidmatan pemeriksaan genetik di UAE dan rantau Timur Tengah Afrika Utara (“MENA”) yang lebih luas.
“Kami akan menyediakan penyelarasan, penyampaian perniagaan dan pengurusan projek antara pihak semasa ujian teknikal untuk Dtect di UAE, diikuti dengan pelancaran dan pengembangan komersial di seluruh wilayah MENA,” katanya.

(Visited 89 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button