Ekonomi

Malaysia Genomic beralih kepada biofarmaseutikal untuk berkembang

PETALING JAYA, 24 Februari 2023 – Malaysian Genomics Resource Centre Berhad (Malaysian Genomics), pakar genomik dan biofarmaseutikal terkemuka, hari ini mengumumkan bahawa Kumpulan mencatatkan pendapatan RM1.64 juta bagi suku kedua berakhir 31 Disember 2022 (S2 2023).

Jumlah itu turun daripada RM7.63 juta pada S2 2022, apabila Kumpulan mengalihkan tumpuannya daripada vaksin kepada biofarmaseutikal.

Bagi suku dalam tinjauan, Kumpulan mencatatkan kerugian sebelum cukai (LBT) sebanyak RM1.27 juta berbanding keuntungan sebelum cukai (PBT) sebanyak RM1.01 juta pada S2 2022, terutamanya disebabkan oleh pengembangan dan pengeluaran perniagaan barangan pengguna yang bergerak pantas (FMCG), yang memerlukan modal sumber manusia tambahan, perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan serta pemasaran.

Bagi enam bulan pertama berakhir 31 Disember 2022 (1H 2023), Kumpulan mencatatkan hasil sebanyak RM5.46 juta, iaitu penurunan RM11.48 juta daripada RM16.94 juta yang didaftarkan pada 1H 2022. Kumpulan melaporkan LBT sebanyak RM0.43 juta untuk 1H 2023 berbanding PBT sebanyak RM1.25 juta dalam tempoh yang sama pada tahun kewangan sebelumnya.

Pengarah Eksekutif Malaysian Genomics Azri Azerai berkata, “kumpulan kekal komited untuk mengekalkan pertumbuhan dalam jangka panjang dengan memberi tumpuan kepada imunoterapi dan terapi sel di bawah perniagaan biofarmaseutikal yang pihaknya kembangkan melalui rangkaian pengedaran kami di Timur Tengah dan Asia Tenggara.


“Kami juga sedang membangunkan produk FMCG baharu untuk ditawarkan kepada pasaran baharu ini sambil berusaha untuk berkembang ke pasaran lain. Inisiatif kami baru-baru ini termasuk kerjasama komersial pada ujian genetik inovatif untuk kesihatan reproduktif dan pembangunan fitofarmaseutikal baru dengan potensi nilai terapeutik dan komersial,” katanya di sini hari ini.

Beliau menambah, prestasi kewangan bagi suku dalam tinjauan dipengaruhi terutamanya oleh keperluan untuk berbelanja untuk menyokong pangsi kepada biofarmaseutikal, yang mana Kumpulan berada pada kedudukan yang baik untuk memanfaatkannya memandangkan rekod prestasi kami sebagai penyedia perkhidmatan pemeriksaan genetik dan analisis genom terkemuka.”

(Visited 26 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button