Nasional

Malaysia di tangga ke-16 negara paling aman, kata Mohamad Sabu

Oleh BERNAMA 

KUALA LUMPUR – Malaysia kini berada di tangga ke-16 negara paling aman di dunia menerusi laporan  Indeks Keamanan Global (GPI) 2019.

“Laporan GPI ini adalah penting dan perlu diketengahkan kerana ia akan menarik perhatian terutama pelabur dan pelancong asing untuk datang.

“Sekarang, kita berada di kedudukan yang baik berbanding tangga ke-26 pada 2018 dan ia (sesuatu) yang boleh dibanggakan. Kita berharap ia akan berterusan seperti ini pada masa akan datang,” katanya ketika menjadi tetamu program Bicara Naratif mengenai Pencapaian Kementerian Pertahanan Sepanjang 2019 yang disiarkan secara langsung di TV1 malam tadi.

Pada masa sama Mohamad berkata, kementerian itu juga sentiasa komited dalam mempertingkatkan soal keselamatan di Sabah dan Sarawak bagi mengekang ancaman anasir luar dan pencerobohan termasuk penculikan yang kerap berlaku di sana.


Menurutnya, keselamatan di Sabah dan Sarawak adalah terkawal dengan pelaksanaan pengoperasian daripada ketiga-tiga perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) iaitu Tentera Darat Malaysia (TDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

“Kami sentiasa bertanya kedudukan keselamatan selain bagaimana ia perlu diperlengkapkan dengan peralatan terutama di Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) dan Pusat Bantuan Operasi Udara di Tawau bagi memastikan kepentingan keselamatan di Sabah dan Sarawak sentiasa terjamin.

“Malah, ATM juga masih mengekalkan komitmen dan peranannya bersama Esscom dengan memperkukuhkan kawalan keselamatan di Zon Keselamatan Pantai Timur Sabah (Esszone),” katanya.

Beliau berkata, kerjasama dengan Indonesia dan Filipina turut diperkukuh bagi membanteras permasalahan itu.

“Bahkan, hubungan erat itu menyebabkan berlaku sedikit kekurangan jenayah di kawasan yang dianggap ‘panas’ selama ini,” katanya.

Sementara itu, Mohamad menyifatkan tahun 2020 adalah sebagai tahun persediaan dalam menghadapi permulaan Kertas Putih Pertahanan (KPP) yang merupakan rangka hala tuju industri pertahanan dan keselamatan negara dalam menangani ancaman yang semakin mencabar dan canggih.

“KPP akan menjadi panduan kepada pertahanan negara untuk tempoh 10 tahun akan datang. Ia adalah dokumen terbuka yang dibangunkan bagi melibatkan rakyat dan pihak berkepentingan di dalam isu pertahanan negara,” katanya.

KPP, yang menggariskan dua peranan ATM melibatkan peranan utama dan sekunder, dibentang dan diluluskan di Dewan Rakyat pada 2 Disember lepas.-BERNAMA 

(Visited 70 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button