Politik

Malaysia bertaraf dunia jika mandat PH dikembalikan, Anwar PM-9

Malaysia akan dapat memenuhi cita-cita menjadi sebuah negara yang bertaraf dunia jika mandat pemerintahan dikembalikan semula kepada Pakatan Harapan dan Presiden PKR Datuk Sweri Anwar Ibrahim diangkat sebagai Perdana Menteri kesembilan.

Penasihat DAP Lim Kit Siang menegaskan, Kerajaan Perikatan Nasional yang telah memerintah selama 11 bulan menyaksikan Malaysia kembali ke arah kleptokrasi, kakistokrasi dan negara yang gagal.

Beliau mendakwa, dalam usaha mendapatkan kembali kekuasaan di Putrajaya, pemimpin UMNO seperti Trump telah mengabaikan bahaya terbesar yang dihadapi bangsa dan dunia iaitu pandemik Covid-19.

“Tepatnya usaha politik yang mementingkan diri sendiri dan jangka pendek dalam konspirasi Sheraton Move yang menyebabkan gelombang kedua dan ketiga wabak Covid-19 di Malaysia melonjak menjadi mimpi buruk. Rakyat Malaysia belum melihat penyelesaian pandemik Covid-9.

“Jawapannya adalah, pemulihan mandat kepada Pakatan Harapan dan dengan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri kesembilan, Malaysia dapat mulai memenuhi cita-citanya untuk menjadi negara besar bertaraf dunia yang bersatu, harmoni, berbilang kaum.


“Di mana terdapat demokrasi, baik pemerintahan, aturan undang-undang, penghormatan terhadap hak asasi manusia dan alam sekitar dan “sinar cahaya dalam dunia yang terganggu”,” kata Kit Siang.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu menegaskan bahawa UMNO, Bersatu dan Pas telah gagal membentuk pemerintahan yang stabil kerana retorik perpaduan Melayu yang dilaungkan telah terbukti menjadi janji palsu untuk Malaysia.

Jelas Kit Siang, kenyataannya itu tidak membuktikan bahawa dia anti-Melayu dan anti-Islam kerana ia turut dinyatakan oleh Presien Warisan Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal dalam Forum Regional Outlook 2021 yang dihoskan oleh ISEAS-Yusof Ishak Institute di Singapura pada Khamis lalu.

“Shafie berkata, politik Malaysia perlu ditetapkan semula pada tahun ini dan seterusnya kerana retorik perpaduan Melayu terbukti sebagai janji palsu. Dia berkata: “UMNO, Bersatu dan Pas gagal membentuk pemerintahan yang stabil,” kata Kit Siang.

Menurut KIt Siang, UMNO, Bersatu dan PAS kini terkunci dalam pergolakan dan komplot ‘tiga kerajaan’ dengan pemimpin UMNO mahu isu berkaitan ketiga parti itu diselesaikan secepat mungkin sebelum kekuatan UMNO semakin lemah berbanding dua parti.

“Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi, mengatakan bahawa UMNO akan meletakkan calon di semua kerusi Parlimen dan DUN yang dimenangi UMNO pada pilihan raya 2008. Sekiranya demikian, tiga menteri Bersatu dan dua timbalan menteri tidak akan mempunyai kerusi untuk bertanding.

“Tetapi ini tidak akan menjadi inti dari tuntutan UMNO untuk Pilihan Raya Umum ke-15 kerana tekanan untuk UMNO bertanding di kebanyakan kerusi Parlimen yang ditandinginya pada pilihan raya ke-14 – kecuali kerusi yang dimenangi oleh PAS. Ini akan membuka jalan bagi penghancuran dan bahkan kehilangan Bersatu,” jangka Kit Siang.-SM

 

 

 

 

(Visited 276 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button