NasionalPendidikan

Malaysia bersedia untuk data raya, AI dalam pendidikan

MALAYSIA berada pada landasan yang betul dalam menggunakan data raya dan kecerdasan buatan (AI) untuk faedah kanak-kanak terutamanya bagi memastikan kerjaya masa depan mereka serta mengelakkan ketidakpadanan kemahiran dan bakat.

Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik berkata kementerian sedang melaksanakan pelbagai langkah untuk memastikan ia memenuhi objektif.

Beliau berkata Digital Making Hub sedang dilaksanakan di sekolah-sekolah untuk memudahkan pelajar dan guru dalam aktiviti membuat digital, untuk memberi latihan kepada guru.

“Dan untuk memberi kesedaran kepada anak-anak kita tentang pentingnya menguasai alat digital,” katanya pada Sesi Meja Bulat Peringkat Menteri: Pembuatan dan Pelaksanaan Dasar Yang Tangkas di Doha, Qatar.

Mesyuarat itu dihadiri oleh menteri-menteri pendidikan antarabangsa dan pihak berkepentingan peringkat tinggi yang terlibat dalam tadbir urus pendidikan bersempena Sidang Kemuncak Inovatif Dunia untuk Pendidikan (WISE) 2019.


“Mulai 1 Julai tahun ini, lebih 450,000 guru sekolah boleh berkongsi nota, memaklumkan perkembangan terkini kelas dan pelbagai aktiviti berkaitan pembelajaran lain di Google Classroom.

“Platform dalam talian menggariskan pentingnya e-pembelajaran sebagai sebahagian daripada alat pembelajaran kami pada hari ini dan era ini,” katanya pada mesyuarat itu, yang dipengerusikan oleh rakan sejawatannya dari Qatar, Dr Mohammed Abdul Wahed Al Hammadi.

Menurut Maszlee, penggunaan AI akan membolehkan kekuatan setiap pelajar dipadankan dengan bidang atau kursus yang sesuai.

Beliau berkata kementerian mengikuti Sistem Latihan Dual Jerman sebagai sebahagian daripada pembaharuan radikal untuk memastikan kualiti Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET).

“Untuk itu, kami bekerjasama dengan syarikat Jerman di Malaysia dan di luar negara. Kami juga menggalakkan pelajar kami menjadi sebahagian daripada revolusi perindustrian yang diperkukuhkan dengan kemahiran peringkat tinggi. ”

Terdahulu, Maszlee menghadiri majlis perasmian WISE, yang diadakan di Pusat Konvensyen Nasional Qatar.

Sidang kemuncak itu bertemakan “Unlearn, Relearn. What it means to be Human”, yang bermula pada 19 Nov dan berakhir esok, dirasmikan Sheikha Moza Bint Nasser, Pengerusi Yayasan Qatar.

Lebih 3,000 pakar, penyelidik dan inovator dari seluruh dunia berkumpul pada platform global dwitahunan yang bertujuan untuk memupuk kerjasama baharu dan mencari cara untuk menangani cabaran pendidikan global yang mendesak.

Ketua Pegawai Eksekutif High Tech High yang berpangkalan di San Diego, Larry Rosenstock, telah dipilih pemenang Hadiah WISE 2019 bagi Pendidikan Laureate. Beliau menerima pingat emas dan US$500,000.

Hadiah WISE bagi Pendidikan adalah yang pertama seumpamanya untuk mengiktiraf individu atau pasukan yang cemerlang, sumbangan bertaraf dunia kepada pendidikan. – BERNAMA

(Visited 243 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button