Nasional

Malaysia berpotensi jadi hab penyelidikan klinikal bertaraf dunia – KJ

Malaysia berpotensi menjadi hab penyelidikan klinikal bertaraf dunia kerana kepelbagaian genomiknya, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata penduduk berbilang etnik Malaysia akan mendapat manfaat daripada ujian klinikal yang bertujuan untuk memahami keberkesanan terapi baharu merentasi populasi Asia yang pelbagai.

“Tiada negara lain yang boleh dikatakan mempunyai satu pertiga daripada profil genomik global.

“Satu pertiga daripada dunia adalah sama ada Cina atau India dan kita ada di sini, dan kemudian kita mempunyai sebahagian besar lain iaitu Melayu.

“Pakar memberitahu saya ini adalah sains yang baik kerana perbezaan genetik membuat perbezaan sejauh mana keberkesanan rawatan berkenaan,” katanya.


Khairy bercakap pada majlis menandatangani memorandum persefahaman antara Penyelidikan Klinikal Malaysia (CRM), Novartis Malaysia dan Hospital Umum Sarawak (SGH) di sini semalam.

Beliau berkata Malaysia juga mempunyai beberapa penyiasat utama terbaik di dunia, termasuk di SGH.

Di samping itu, beliau berkata Malaysia mempunyai kos yang agak rendah untuk penyelidikan dan ujian klinikal, manakala masa untuk percubaan di Malaysia adalah antara yang terpantas di dunia.

“Ini telah menyebabkan Malaysia menjadi negara nombor dua di Asia Tenggara bagi bilangan ujian klinikal tajaan industri.

“Saya telah memberikan CRM cabaran untuk menjadi nombor satu dalam tempoh tiga tahun akan datang,” katanya.

Dengan MOU itu, Khairy berkata SGH akan menjadi tapak pilihan Novartis untuk penyelidikan klinikal, menjadikannya pusat kecemerlangan di negara ini yang memenuhi pelbagai fasa ujian klinikal.

“Dengan mewujudkan tapak ini di Sarawak, bukan sahaja jurang kesaksamaan kesihatan di Sarawak dapat ditangani, tetapi Malaysia juga boleh memanfaatkan dengan menarik bakat daripada pakar perubatan hingga penyelidik yang akan digalakkan untuk bekerja di rantau ini,” katanya.

Secara berasingan, Khairy enggan mengulas mengenai kemungkinan bertanding di Seremban pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15.

“Tak payah lah (tak perlu),” katanya pada sidang media selepas menandatangani MOU itu sebagai menjawab soalan mengenai ramalan setiausaha agung DAP Anthony Loke mengenai pertempuran sengit di Seremban sekiranya dia berdiri di sana.

Loke berkata Seremban akan menjadi antara kerusi paling hangat pada PRU15 jika Khairy bertanding di sana.

Loke, yang merupakan ahli parlimen Seremban, mengulas cadangan Pemuda Umno Seremban bahawa Khairy berdiri di sana.

Khairy pada Ahad berkata beliau bersedia menyerahkan kerusi Parlimen Rembau kepada ketua bahagian dan timbalan presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan, sambil menambah dalam senario terburuk beliau tidak akan bertanding dalam pilihan raya akan datang.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button