Ekonomi

Malaysia Airlines lancar penerbangan terus dari Kuala Lumpur ke Tokyo Haneda

MALAYSIA Airlines Bhd akan memulakan penerbangan terus dari Kuala Lumpur ke Tokyo Haneda mulai 14 Ogos 2022.

Ini akan menandakan laluan keempat Malaysia Airlines ke Jepun selepas Kuala Lumpur – Osaka, Kuala Lumpur – Tokyo Narita dan Kota Kinabalu – Tokyo Narita.

Peluasan itu akan melengkapkan operasi sedia ada Kuala Lumpur – Tokyo Narita, membolehkan jadual perjalanan yang lebih mudah dan fleksibel serta akses melangkaui Kuala Lumpur dan Tokyo melalui hab antarabangsa masing-masing di Jepun.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Izham Ismail berkata pengembangan tepat pada masanya ini ditetapkan untuk meningkatkan kesalinghubungan antara pasaran ASEAN dan memacu pemulihan trafik yang lebih besar antara Malaysia dan Jepun.

Izham berkata sebagai syarikat penerbangan nasional, Malaysia Airlines komited untuk memastikan semua orang boleh terbang dengan yakin dengan syarikat penerbangan itu, dipandu oleh layanan Malaysia yang luar biasa dan pelbagai perkhidmatan.

“Peluasan ini akan membolehkan kami memanfaatkan peluang baharu dengan mengendalikan lapangan terbang ketiga paling sibuk di Asia dan lapangan terbang keempat paling sibuk di seluruh dunia.

“Ia juga akan merangsang trafik masuk untuk memanfaatkan pelancongan Malaysia dan membina kesan pengganda yang lebih kukuh merentas rantaian nilai industri,” katanya.

Malaysia Airlines akan mengendalikan penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KUL) dan Lapangan Terbang Haneda (HND) melalui MH36 yang berlepas dari KUL pada 2.45 petang, dan MH37 berlepas HND pada 12.25 pagi.

Perkhidmatan dua kali seminggu itu akan dikendalikan oleh pesawat A330-300, dilengkapi dengan 290 tempat duduk, terdiri daripada 27 tempat duduk dalam Kelas Perniagaan, 16 Ekonomi dengan ruang kaki tambahan dan 247 tempat duduk dalam kelas ekonomi.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button