Nasional

Malam pertama di penjara adalah yang paling sukar, Khir Toyo

BEKAS Menteri Besar Selangor Khir Toyo menyifatkan malam pertamanya di penjara tujuh tahun lalu atas pertuduhan rasuah sebagai yang paling sukar.

Katanya, dia ingin berkongsi pengalaman hidup penjara selama enam bulan sebagai pengajaran kepada orang lain terutama ahli politik.

“Malam pertama adalah malam paling sukar di Penjara Kajang. Saya memikirkan anak dan isteri saya.

“Tetapi kita perlu saling menghormati pengawal penjara dan sesama banduan. Jika kita dapat berbuat demikian, kehidupan di sana akan menjadi lebih mudah dan tenang,” katanya dalam temu bual eksklusif bersama Sinar Premium.

Ketika ditanya sama ada dia mempunyai niat jahat terhadap mereka yang menyebabkannya menghabiskan masanya di penjara berikutan tuduhan membeli rumah di bawah harga pasaran daripada seorang rakan, dia berkata tidak ada perasaan seperti itu kerana dia sudah bersetuju.

“Hukuman penjara enam bulan membolehkan saya melihat ke dalam, malah memberi saya peluang untuk membaca buku terbanyak.

“Bagi saya, memaafkan seseorang adalah penyembuhan. Dendam hanya akan merosakkan jiwa kita,” katanya.

Pada 2015, Mahkamah Persekutuan mengekalkan hukuman penjara 12 bulan terhadap Khir yang didapati bersalah. Dia didakwa mendapatkan untuknya dan isterinya dua lot tanah dan sebuah rumah di No 8 dan 10, Jalan Suasa, Jalan Suasa 7/1L di sini daripada Ditamas Sdn Bhd melalui pengarahnya, Datuk Shamsuddin Hayroni.

Hartanah itu dibeli oleh Khir dengan harga RM3.5 juta manakala Ditamas membayar RM6.5 juta untuk hartanah itu pada 23 Disember 2004.

Dr Khir yang juga bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7 Shah Alam pada 29 Mei 2007.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Bagaimanapun, Khir yang merupakan Menteri Besar Selangor dari Ogos 2000 hingga Februari 2008 kemudian dibebaskan secara parol kerana berkelakuan baik selepas menjalani hukuman enam bulan di Penjara Kajang.

Baru-baru ini dilaporkan bahawa beliau merancang untuk membuat kemunculan semula politik pada pilihan raya umum akan datang. Di bawah Perlembagaan Persekutuan, sesiapa yang dijatuhkan hukuman penjara sekurang-kurangnya 12 bulan atau denda sekurang-kurangnya RM2,000 atas kesalahan jenayah akan hilang kelayakan bertanding dalam pilihan raya parlimen selama lima tahun dari tarikh dia dibebaskan.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button