fbpx
Nasional

Majoriti kes Covid-19 di Selangor tiada kaitan dengan Sabah

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah mengatakan hampir 70 peratus jangkitan Covid-19 baru-baru ini di Selangor tidak ada kaitan dengan individu yang baru pulang dari Sabah.

Dalam catatan di Facebook, Noor Hisham berkata pada masa ini terdapat 18 kumpulan aktif di Selangor, yang mana hanya lapan yang dikaitkan dengan orang yang baru pulang dari Sabah.

“Sebanyak 69.2 peratus adalah kumpulan dari jangkitan tempatan. Ini bermakna 69.2 peratus jangkitan di Selangor tidak ada hubungannya dengan mereka yang kembali dari Sabah. Virus Covid-19 sudah ada di masyarakat sekitar kita.

“Enam kelompok baru sejak 11 Oktober adalah jangkitan tempatan. Sembilan mempunyai kaitan rapat dengan jangkitan di tempat kerja sementara yang satu adalah kelompok pusat beli-belah,” katanya.

Kementerian kesihatan melaporkan 862 kes Covid-19 dan tiga lagi kematian semalam, dengan Selangor melaporkan 132 jangkitan.


Negeri ini, serta Kuala Lumpur dan Putrajaya, kini berada di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) memandangkan lonjakan kes.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button