Nasional
Trending

Majlis Media hampir menjadi kenyataan

AKHIRNYA penubuhan Majlis Media Malaysia akan direalisasikan.

Idea bagi mewujudkan sebuah badan penyelaras kendiri yang dicetuskan hampir lima dekad lepas, iaitu pada tahun 1973, mula menampakkan hasil semalam dengan penubuhan jawatankuasa sementara 17 anggota di satu mesyuarat yang dihadiri oleh para pengamal media tempatan ternama.

Para perwakilan di mesyuarat itu mengusulkan beberapa nama dari kalangan mereka sendiri untuk menjadi ahli jawatankuasa, dan memilih Ketua Pegawai Eksekutif Malaysiakini Premesh Chandran sebagai pengerusi.

Wartawan veteran Datuk A. Kadir Jasin, yang selama ini menjadi perunding utama dalam penubuhan majlis media itu, dipilih sebagai penasihat.

Ahli jawatankuasanya termasuk para veteran di kalangan media daripada media cetak, elektronik dan dalam talian, media luar dan tempatan, pertubuhan-pertubuhan wartawan dan juga pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan.


Jawatankuasa itu menetapkan jangka masa dua bulan untuk menampilkan cadangan bagi membentuk satu rang undang-undang bagi menjadikan kewujudan majlis itu lebih rasmi, menerusi satu akta Parlimen.

Ia akan melihat kepada objektif dan fungsinya; perlembagaan dan keanggotaan; kod etika; cara-cara menyelesaikan konflik; dan peruntukan-peruntukan am, di samping mengenal pasti keperluan untuk meminda atau memansuhkan undang-undang sedia ada apabila majlis itu dibentuk.

Kadir berkata jawatankuasa itu akan melihat kepada undang-undang sedia ada kerana majlis berkenaan tidak boleh menjamin kebebasan media apabila beberapa undang-undang seperti Akta Mesin Cetak dan Penerbitan tidak dipinda atau dimansuhkan.

“Media bukan hanya perlu bertanggungjawab terhadap akta yang disasarkan kepadanya sahaja, tetapi juga kepada banyak lagi undang-undang dan peraturan lain yang turut mengambil kira semua pihak di samping memberi impak kepada media, seperti Akta Hasutan 1948 dan Akta Rahsia Rasmi 1972,” katanya.

Majlis Media Malaysia juga akan berfungsi sebagai ombudsman mengenai aduan orang ramai terhadap anggota yang ingkar. Ia akan memupuk dan menyelaras etika media, menjunjung profesionalisma menerusi penetapan standard, di samping memupuk serta menjunjung kebebasan media.

Pembentukan jawatankuasa sementara itu dilihat memenuhi janji Pakatan Harapan yang disenaraikan dalam manifestonya bagi pilihan raya ke-14 yang diadakan pada Mei 2018, untuk membantu dalam penubuhan majlis media.

Kerajaan bagaimanapun bertekad tidak akan campur tangan dalam majlis itu, dan bantuannya pada mesyuarat semalam semata-mata bertujuan membantu memulakan langkah kearah penubuhan majlis berkenaan.

Tidak ada perwakilan kerajaan berada dalam senarai jawatankuasa sementara itu, yang senarainya diumumkan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo selepas mesyuarat berkenaan.

Jawatankuasa itu juga mempunyai seorang perwakilan masing-masing dari Sabah dan Sarawak, yang menunjukkan bahawa majlis itu akan juga mengambil tanggungjawab buat semua para wartawan di seluruh negara.

Jawatankuasa itu juga menetapkan bahawa media milik kerajaan seperti Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) perlu diwakili dalam majlis itu.

Kadir berkata Majlis Media Indonesia adalah contoh terbaik pengwujudan majlis itu kerana ia telah diuji dan perlaksanaannya berjalan dengan baik.

Di Indonesia, ia dikenali sebagai Dewan Pers dengan ahlinya terdiri daripada para wartawan, pengurus media dan pakar media.

Ia diwujudkan dengan hasrat memupuk kebebasan media, dan menambah baik media nasional. Ia badan bebas dan tidak tertakluk kepada sebarang penyeliaan terus kerajaan.

Kadir berkata sebab utama penubuhan Majlis Media Malaysia adalah untuk menambah baik tahap kewartawanan dan media, mengekalkan atau meningkatkan kepercayaan orang ramai dalam media massa, dan menyelesaikan sebarang perselisihan faham antara media dan masyarakat.

Selain Indonesia, negara-negara seperti Australia dan Afrika Selatan telah membuktikan bahawa sebuah majlis media juga boleh menjadi perantara penting antara wartawan awam dan profesional.

Seorang anggota jawatankuasa sementara Datuk Yong Soo Heong berkata majlis media itu akhirnya menerima suntikan baru baru kearah melancarkan penubuhannya.

“Ia merupakan satu perjalanan yang sukar, dan masih ada banyak yang perlu dilakukan. Kita seharusnya melihat sesuatu yang lebih konkrit dalam tahun ini, sesuatu yang boleh dibanggakan oleh industri media tempatan,” kata Ahli Lembaga Pemegang Amanah Institut Akhbar Malaysia (MPI), yang juga bekas pengurus besar Bernama itu.

Sementara itu Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng dalam satu kenyataan hari ini menyambut baik penubuhan jawatankuasa sementara itu, dan menganggap ia sebagai satu peristiwa bersejarah bagi pihak media dari segi memupuk kebebasan media yang lebih luas, kerana majlis media itu akan meningkatkan keyakinan orang ramai terhadap media tempatan.

“Banyak yang dilakukan bagi membaiki kebebasan media kita. Dengan kebebasan media yang lebih luas, ia diiringi dengan tanggungjawab yang lebih besar, dan saya pasti majlis media ini akan dapat menyelia para wartawan bagi meningkatkan lagi tahap profesionalisme dalam penulisan artikel yang disasar untuk menyampaikan maklumat kepada orang ramai,” katanya.

Beliau turut menyuarakan harapan agar majlis media itu akan dapat membimbing generasi baru wartawan bagi menulis secara profesional, di samping turut menawarkan pelbagai penyelesaian kepada kerajaan.

Kadir berkata dengan penubuhan jawatankuasa sementara itu, “kita akan ada sesuatu yang boleh ditunjukkan hujung tahun ini”.

“Majlis media ini secara langsung dan tidak langsung akan membantu dalam membawa kembali kepercayaan orang ramai terhadap media, terutama media arus perdana,”katanya. – BERNAMA

(Visited 54 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button