Jenayah

Mahkamah tolak rayuan Syed Saddiq cabar kredibiliti saksi utama

Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak permohonan pihak pembelaan untuk mencabar kredibiliti saksi utama pendakwaan dalam perbicaraan bekas menteri belia dan sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, yang menghadapi pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT) dan pengubahan wang haram.

Pihak pembelaan mahu mencabar kredibiliti saksi pendakwaan ke-13, Rafiq Hakim Razali, yang merupakan bekas penolong bendahari Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada), berikutan percanggahan antara keterangannya di mahkamah dan kenyataan yang direkodkan daripadanya oleh Badan Pencegahan Rasuah Malaysia Suruhanjaya (SPRM) pada 2020 mengenai pengeluaran RM1 juta daripada akaun bank Armada.

Pesuruhjaya Kehakiman Azhar Abdul Hamid, ketika mengeluarkan keputusannya, berkata tidak ada keperluan untuk mencabar kredibiliti saksi.

“Selepas meneliti keterangan lisan dan rakaman percakapan saksi, mahkamah mendapati terdapat perbezaan kecil yang bukan percanggahan material atau serius. Oleh itu, permohonan pihak pembelaan untuk mencabar kredibiliti saksi ditolak,” katanya.

Peguam Gobind Singh Deo, yang mewakili Syed Saddiq, kemudian meminta salinan keterangan saksi yang direkodkan SPRM diserahkan kepada pihak pembelaan, dan mahkamah menetapkan petang ini untuk mendengar permohonan itu.


Pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin.

Pada 25 Julai, Mahkamah Tinggi memerintahkan pihak pendakwaan memberikan salinan keterangan saksi yang direkodkan SPRM pada 2020 kepada mahkamah untuk penelitian dan pertimbangan.

Syed Saddiq, 29, didakwa sebagai ketua pemuda atau Armada Bersatu ketika itu, yang diamanahkan mengawal dananya, bersubahat dengan Rafiq Hakim dalam melakukan CBT sebanyak RM1 juta dana milik sayap itu di CIMB Bank Bhd di Jalan Stesen Sentral 2 di sini pada 6 Mac 2020.

Bagi pertuduhan kedua, Syed Saddiq didakwa menyalahgunakan harta untuk dirinya sendiri iaitu RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Bhd milik Armada Bumi Bersatu Enterprise, dengan menyebabkan Rafiq Hakim melupuskan wang itu antara 8 dan 21 April 2018.

Dia juga menghadapi dua pertuduhan terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram iaitu dua transaksi RM50,000 setiap satu dipercayai hasil daripada aktiviti haram, daripada akaun Maybank Islamic Bhd miliknya ke dalam akaun Amanah Saham Bumiputranya di sebuah bank di Jalan Persisiran Perling di Taman Perling , Johor Bahru, pada 16 dan 19 Jun 2018.

 

 

(Visited 47 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button