Jenayah

Mahkamah benar pelajar campak bayi dari tingkat 13 diikat jamin

SEORANG pelajar kolej yang didakwa atas tuduhan membunuh anak perempuannya yang baru dilahirkan dengan mencampakkan bayi dari tingkat 13 dibenarkan ikat jamin RM30,000.

Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Seri Kamaludin Md Said, Datuk P. Ravinthran dan Datuk Mohd Sofian Abd Razak membenarkan seorang penjamin dan memerintahkan tertuduh melaporkan diri ke balai polis berhampiran rumahnya di Pulau Pinang pada setiap hari Sabtu.

Mahkamah Rayuan membenarkan permohonan jaminan itu setelah mendengar notis yang diajukan ke mahkamah setelah Mahkamah Tinggi di Pulau Pinang menolak permohonan jaminan yang diajukan oleh peguam tertuduh, RSN Rayer.

Pada 16 Julai, pelajar tersebut didakwa membunuh anak perempuannya yang baru lahir dengan membuang bayi tersebut dari unit pangsapuri di tingkat 13.

Dia didakwa membunuh bayi itu pada pukul 8.25 pagi 10 Julai di Pangsapuri Sri Ivory, Bandar Baru di Ayer Itam dan menghadapi hukuman mati mandatori sekiranya didapati melakukan kesalahan di bawah Seksyen 320 Kanun Keseksaan.


Sementara itu, Rayer mengatakan dia telah meminta agar jaminan itu diberikan kerana tertuduh masih memerlukan rawatan perubatan.

Rayer berpendapat bahawa Seksyen 388 (1) Kanun Prosedur Jenayah membenarkan mahkamah mempunyai budi bicara untuk memberikan jaminan kepada seorang wanita atau orang yang sakit atau orang yang lemah.

“Oleh itu, pelanggan saya berhak mendapat jaminan kerana dia memerlukan perhatian ginekologi dari doktor kerana dia melahirkan anak yang tidak dibantu di rumah.

“Walaupun ia merupakan kesalahan yang tidak dapat dijamin seperti pembunuhan, pengadilan diberi hak untuk memberikan jaminan jika tertuduh adalah anak di bawah usia enam belas tahun, seorang wanita atau orang yang sakit atau orang kurang upaya,” kata Rayer.-SM

 

 

 

(Visited 145 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button