Nasional

Dr. Mahathir kagum dengan kemudahan LNG Terapung Dua

TUN Dr Mahathir Mohamad, yang sangat meminati teknologi baharu, kagum dengan kemudahan aset Gas Asli Cecair Terapung Kedua (PFLNG Dua) Petronas, yang dapat mencapai rizab gas laut dalam yang terletak sehingga 1,500 meter di bawah air.

“Ini hebat, tidak boleh dibayangkan, saiznya sangat besar, jika ia berdiri tegak, ia hampir setinggi menara berkembar,” katanya mengenai saiz keseluruhan kapal sepanjang 393 meter itu.

“Kemudahan itu sangat canggih, ia boleh melakukan semua (proses pengeluaran LNG) di atas kapal itu. Ia dikendalikan oleh rakyat Malaysia. Ini sesuatu yang boleh kita banggakan,” katanya kepada Bernama dan TV3 selepas melawat kapal itu di Samsung Heavy Industries Geoje Shipyard, Korea Selatan.

Perdana Menteri diiringi oleh Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, yang menjadi ‘Lady Sponsor’ dan akan menyempurnakan pemotongan tali pada majlis penamaan kapal yang diberi nama FLNG Dua, di Geoge, Korea Selatan, hari ini.

Kapal yang boleh menampung pengeluaran gas, saluran paip luar pesisir, pencairan gas serta penyimpanan dan pemunggahan, terletak di Medan Gas Rotan, 140km dari luar pesisir Kota Kinabalu, Sabah.


Kapal itu dijadual belayar pada Februari 2020. Kemudahan itu adalah 100 peratus milik syarikat minyak dan gas negara, Petroliam Nasional Bhd (Petronas), dan dibina oleh sebuah konsortium JGC Corporation of Japan dan Industri Berat Samsung Selatan Korea.

”Kerjasama seperti ini sangat baik memandangkan setiap negara mempunyai kekuatan sendiri, pengalaman sendiri dan kita dapat memanfaatkannya. Dalam proses ini, saya fikir rakyat Malaysia mesti belajar tentang reka bentuk dan pembinaan kapal dan ilmu seperti itu.”

Kita tidak ke arah yang sama seperti Korea. Korea merancang untuk menjadi besar. Malaysia melihat pasaran domestik. Kita wajar mengkaji strategi Korea dan menirunya,” kata perdana menteri.

Beliau berkata tidak mustahil untuk Malaysia membangunkan kemudahan itu jika ia mempelajari bidang berkenaan.

Ditanya sama ada Petronas akan membina satu lagi kapal FLNG, Dr Mahathir berkata negara mempunyai rizab LNG yang mencukupi untuknya (kapal sedia ada), namun bergantung kepada permintaan.

“Ini semua bergantung kepada permintaan. Kita mempunyai rizab yang mencukupi untuk memiliki satu lagi, dan ini (kapal) merupakan platform bergerak. Kita boleh memindahkannya ke negara lain. Oleh itu, jika ada keperluan untuk negara lain (mereka boleh memajaknya dari Petronas) .”

Lawatan ke kemudahan di Geoje, sebuah bandar yang terletak di wilayah Gyeongsang Selatan, di bandar tepi pantai di pelabuhan Busan, merupakan sebahagian daripada lawatan rasmi Dr Mahathir ke negara ini.

Dr Mahathir tiba di Busan pada 24 Nov 2019 untuk menghadiri Sidang Kemuncak Peringatan ASEAN-Korea Selatan, dan diikuti lawatan rasmi ke Seoul dari 27-28 Nov, 2019.

Ini adalah lawatan rasmi pertamanya ke Korea Selatan sejak memegang jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-7 pada Mei 2018. – BERNAMA

(Visited 39 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button