Nasional

Mahasiswa matang, imbangi pelajaran dan emosi – Raja Muda Perlis

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah menasihatkan agar golongan mahasiswa sentiasa berfikiran matang dalam mengimbangi antara pelajaran dan emosi semata.

Titah baginda, menyedari akan semangat dan emosi dalam mendepani pelbagai situasi yang melanda umat Islam di seluruh dunia, termasuklah pencabulan hak dan keamananan, golongan mahasiswa khususnya yang berada di luar negara harus bijak dan matang dalam menentukan keutamaan tindakan agar tidak melarikan fokus dalam menuntut ilmu dan pelajaran.

Fokus utama mahasiswa haruslah diberikan dalam mempersiapkan diri dengan ilmu dan pelbagai kemahiran sebelum kembali berkhidmat untuk kepentingan keluarga, agama, negeri dan negara kelak.

Dalam pada itu, Tuanku Syed Faizuddin Putra turut mengingatkan semua pelajar supaya memahami keadaan ibu bapa yang berasa bimbang dengan keadaan anak-anak mereka berjauhan di luar negara akibat penutupan sempadan negara serta pembatalan penerbangan komersial, namun berharap agar semua akan sentiasa berdoa supaya saat sukar seperti ini akan segera berakhir.

“Nasihatilah anak-anak agar mematuhi segala arahan PKP setempat, menjaga kesihatan diri, berada di rumah atau asrama, sentiasa menghubungi keluarga, mendapatkan info terkini hanya dari sumber rasmi iaitu Wisma Putra, pejabat Perwakilan Malaysia terdekat dan juga pihak berkuasa tempatan sahaja.” titah baginda lagi.


(Visited 29 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button