Nasionalpilihan

Ma’al Hijrah: Amalkan sikap bertoleransi elak perbalahan merugikan – PM

PERDANA MENTERI Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyeru rakyat supaya mengamalkan sikap toleransi atau berlapang dada kerana ia bukan sahaja membolehkan negara terus membangun sehingga dihormati, malah dapat mengelakkan daripada berlakunya perbalahan yang sia-sia dan merugikan.

Perdana Menteri juga menyeru Keluarga Malaysia (Keluarga Malaysia) untuk mengekalkan keharmonian dan perpaduan dengan mengamalkan konsep ‘Tasamuh’ atau toleransi, seperti yang dituntut dalam Islam dan sifat yang universal.

“Semangat Tasamuh ini telah dianjurkan oleh Rasullullah SAW semasa membangunkan kota suci Madinah di mana golongan Ansar (penduduk tempatan Madinah) dan Muhajirin (penganut Islam awal yang berhijrah dari Makkah ke Madinah) mengamalkan semangat toleransi yang melahirkan masyarakat berkasih saying merentasi kaum dan warna kulit,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam perutusan sempena sambutan Ma’al Hijrah 1444H/2011M yang bertemakan “Keluarga Malaysia Pemangkin Kemakmuran”, yang disiarkan di stesen televisyen tempatan pada malam Jumaat.

Ismail Sabri berkata semangat Tasamuh diterima pakai oleh Ahli Parlimen apabila mereka sebulat suara meluluskan Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) (No. 3) mengenai peruntukan melarang Ahli Parlimen bertukar parti di Dewan Rakyat pada Khamis, di mana perbezaan politik diketepikan. demi Keluarga Malaysia.


Perdana Menteri berkata Malaysia juga telah berjaya memasuki fasa peralihan kepada endemik selepas lebih dua tahun bertarung dengan isu kesihatan dan ekonomi akibat pandemik Covid-19 dengan semangat kebersamaan.

Beliau berkata tumpuan utama kini adalah untuk sama-sama memangkin kemakmuran kesihatan dan ekonomi demi kepentingan seluruh rakyat Malaysia.

“Alhamdulillah, atas usaha dan kebersamaan, impak daripada krisis yang dihadapi seluruh dunia pada hari ini dapat kita lalui biarpun kesannya tetap dirasai,” katanya.

Dalam pada itu, Ismail Sabri menyeru Keluarga Malaysia agar menghayati peristiwa Ma’al Hijrah dan mengaplikasikannya dalam konteks hari ini dengan cuba mengubah diri menjadi individu yang lebih baik dan untuk manfaat orang lain.

“Dalam ruang lingkup tugas sendiri, kita semua bertanggungjawab memastikan hubungan sesame anggota masyarakat berjalan di atas prinsip keterangkuman, kebersamaan dan kesyukuran sepertimana yang ditekankan dalam konsep Keluarga Malaysia.

“Terapkan nilai-nilai peristiwa Hijrah ini supaya ia menjadi pemangkin kepada kemakmuran negara dan kesejahteraan Keluarga Malaysia,” katanya.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button