Nasional

Lorong TAR sibuk dengan pembeli

KUALA LUMPUR: Pembeli memenuhi Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Lorong Tuanku Abdul Rahman (Lorong TAR) hujung minggu sebagai persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri yang dijangka disambut pada 2 Mei ini.

Kawasan membeli-belah menjadi tumpuan pada hari Sabtu, dengan khemah mempamerkan barangan untuk menarik pelanggan, yang mengambil peluang membeli-belah untuk pakaian tradisional, biskut dan makanan istimewa.

Antaranya suami isteri Kamarul Baharin Hanan, 53, dan Rasmawati Abdul Majid, 51, dari Setiawangsa, yang gemar membeli-belah Hari Raya di kawasan itu.

“Kami sentiasa membeli-belah Hari Raya di sini kerana terdapat lebih banyak pilihan yang berpatutan, daripada pakaian Hari Raya hingga langsir, hiasan rumah dan biskut.

“Kadang-kadang peniaga akan bagi diskaun juga, lebih-lebih lagi bila beli banyak. Dari segi harga, saya rasa kita dapat tawaran lebih baik di sini berbanding tempat lain,” kata Kamarul.


Tambahnya, tahun ini istimewa kerana keluarganya akan menyambut Hari Raya di kampung halamannya di Kuala Kangsar, Perak selepas tidak dapat melakukannya sejak dua tahun lalu.

Hidayatun Nasuha Khairul Anuar, 16, datang ke bazar Aidilfitri Lorong TAR untuk mencari baju raya.

“Ramai peniaga menjual pelbagai reka bentuk dan saya dapat membandingkan harga dari kedai berbeza untuk mendapatkan tawaran terbaik,” kata Hidayatun yang akan menyambut Hari Raya di Jerantut, Pahang.

Pembeli Siti Zahrah Mohamad Harun, 41, berkata, dia memanfaatkan hari Sabtu untuk membeli-belah Hari Raya bersama dua anak perempuannya berusia 15 dan 12 tahun.

Suaminya memohon pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan memberinya wang untuk membeli pakaian hari raya.

“Suami saya memberi tambahan tahun ini, kerana kami tidak dapat menyambut hari raya selama dua tahun kerana Covid-19. Namun, kami hanya menggunakan sebahagian daripada wang, manakala selebihnya untuk kegunaan kecemasan,” kata Zahrah, yang akan berhari raya bersama mentua di Kuala Sungai Baru, Melaka.

Peniaga-peniaga di kawasan itu berasa lega kerana bilangan pembeli yang menggalakkan tahun ini.

Peniaga Abdul Hannan Ruzlan, 29, yang menjual kuih raya hari raya, menikmati perniagaan yang rancak.

“Perniagaan kami terjejas pada 2020 dan tahun lepas, kerana perjalanan rentas negeri diharamkan untuk mengekang penularan Covid-19.

“Bagaimanapun, tahun ini jumlah pembeli amat menggalakkan terutama pada hujung minggu dan selepas berbuka puasa.

“Saya telah menyimpan semula kuki saya beberapa kali, kerana pelanggan terus membelinya untuk diri mereka sendiri serta untuk dibawa pulang ke kampung halaman mereka.”

Di gerainya, antara kuih yang paling dicari ialah tart nanas, keju bangkit, badam London, semperit dan batang buruk.

Pembantu gerai Empire Sinu Collection, Nurhidayah Abdullah berkata, pelanggan terus masuk sejak pagi.

“Sejak dua tahun lalu, ramai yang tidak berminat untuk membeli-belah hari raya kerana tidak dapat pulang ke kampung halaman, manakala ada yang diberhentikan kerja.

“Tetapi sekarang, sektor ekonomi telah dibuka semula dan orang ramai boleh melawat kampung halaman mereka. Jadi, orang ramai membeli-belah kali ini.”

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, dalam catatan Facebook pada hari Jumaat, berkata bazar Aidilfitri Lorong TAR, yang bermula pada 9 April, menerima 210,000 pengunjung sehingga Jumaat.

Bazar itu mencatatkan jumlah pengunjung harian tertinggi Ahad lalu, dengan 21,600 pengunjung.

Datuk Bandar Kuala Lum-pur Datuk Seri Mahadi Che Ngah, dalam video yang dimuat naik di laman Facebook Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, menyeru pengunjung menaiki pengangkutan awam bagi mengelak masalah tempat letak kereta.

Beliau berkata 420 anggota penguat kuasa dari Dewan Bandaraya, polis dan Jabatan Sukarelawan Malaysia akan memantau keselamatan di bazar dan memastikan aliran trafik lancar di kawasan itu.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button