Nasional

Lonjakan kes baharu Covid-19 dalam Kategori 1 dan 2 dijangkakan selepas Aidilfitri

KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) menjangkakan peningkatan kes positif Covid-19 selepas sambutan Aidilfitri tetapi majoriti kes adalah dalam Kategori 1 dan 2, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata KKM telah memerhatikan trend kes Covid-19 sejak dua bulan lalu dan mendapati 99.5% daripadanya berada dalam Kategori 1 dan 2 tanpa gejala atau gejala ringan, malah kemasukan kes positif ke hospital dan unit rawatan rapi. serta penggunaan ventilator semakin berkurangan, dan jumlah kematian juga semakin berkurangan.

Beliau menambah bahawa lebihan kematian akibat Covid-19 pada 2020 dan enam bulan pertama 2021 adalah rendah berbanding sebelum wabak itu, dan lonjakan lebihan kematian ditemui pada Julai dan Ogos tahun lepas.

“Bagaimanapun, kes kematian berjaya diturunkan pada Ogos dan bulan berikutnya dengan perlindungan vaksinasi yang tinggi dengan populasi dewasa melebihi 99%, remaja pada 92% dan dos penggalak menghampiri 70%.

“Ini memberi keyakinan untuk membuka semua sektor dan kembali kepada pra-pandemi, tetapi perjuangan belum berakhir. KKM masih menggunakan empat kaedah menangani Covid-19 iaitu dengan perlindungan vaksinasi, ubat antivirus,mengekalkan penggunaan topeng muka di tempat terkurung dan digalakkan di tempat terbuka tetapi sesak, serta melakukan ujian kendiri sekiranya ada simptom,” katanya kepada media selepas meluangkan masa bersama petugas kesihatan di Hospital Putrajaya yang bertugas pada hari pertama Syawal di semalam (2 Mei).

Noor Hisham berkata, sebanyak 1,503 kes positif direkodkan pada Ahad dan perkembangan positif ini berikutan liputan vaksinasi, memberikan imuniti kumpulan kepada masyarakat.

“KKM berharap trend ini akan berterusan supaya kita dapat menangani Covid-19 dengan baik dan hidup bersama virus itu dalam peralihan kepada endemik. Jika kita bekerjasama dan bertanggungjawab dengan mengawal diri, kita akan dapat membendung penularannya.

“Setakat ini, selepas pembukaan semula sempadan negara pada 1 April, KKM menjangkakan jumlah kes akan meningkat tetapi ia semakin menurun. Ini menunjukkan ketahanan imuniti kumpulan disebabkan vaksin, dan mereka yang dijangkiti dan pulih mempunyai imuniti semula jadi. Ini akan membantu KKM mengawal dan membendung penularan jangkitan Covid-19 di negara ini,” katanya.

Noor Hisham berkata cuti pekerja kesihatan tidak dibekukan tahun ini supaya mereka dapat menyambut Aidilfitri memandangkan situasi Covid-19 di negara ini terkawal, dan ini juga memberi peluang untuk muhasabah diri agar kesiapsiagaan perkhidmatan kesihatan dipertingkatkan. kejadian lonjakan kes Covid-19. – SM

(Visited 197 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button