Nasional

LHDN tetapkan 15 Mei serah penyata cukai berpendapatan bukan perniagaan

KUALA LUMPUR: Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) berkata tarikh akhir untuk menyerahkan borang nyata cukai bagi Tahun Taksiran 2021 (pendapatan bukan perniagaan) ialah 30 April untuk penyerahan manual dan 15 Mei melalui e-filing.

Dalam satu kenyataan hari ini, LHDN turut menasihatkan pembayar cukai supaya menyerahkan borang nyata cukai dan membayar cukai pendapatan mereka dalam tempoh ditetapkan bagi mengelak sebarang penalti kerana lewat menghantar borang.

“Pembayar cukai juga dinasihatkan untuk memasukkan dan mengemas kini maklumat peribadi dan perbankan mereka dengan tepat untuk membantu dalam proses pembayaran balik cukai (jika ada),” katanya.

Untuk panduan berhubung penyerahan borang nyata cukai, pembayar cukai boleh merujuk kepada panduan pemfailan borang nyata 2022.

Ini boleh diakses dan dimuat turun melalui pautan ini:


Sebarang pertanyaan dan maklum balas berkaitan boleh dikemukakan kepada LHDN melalui talian penjagaannya di talian 03-8911 1000 / 603-8911 1100 (luar negara); Borang sembang langsung dan maklum balas HASiL di portal rasmi LHDN.

Sehingga 31 Mac, ia berkata ia telah menerima 1,163,444 borang nyata cukai melalui e-filing dan secara manual daripada pembayar cukai yang tidak menjalankan sebarang perniagaan.

 

(Visited 70 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button