Luar Negara

Lelaki kulit putih yang menikam pelajar kulit hitam hingga mati dipenjara seumur hidup

SEORANG lelaki kulit putih dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup pada hari Khamis kerana menikam  seorang pelajar kolej berkulit hitam dalam apa yang digambarkan oleh pendakwa sebagai jenayah kebencian yang bermotifkan perkauman di kampus utama University of Maryland pada tahun 2017.

Seorang juri menuduh Sean Urbanski, 25, dengan pembunuhan peringkat pertama kerana kematian Richard Collins III, seorang leftenan tentera yang baru ditugaskan, pada bulan Disember 2019.

Pada malam pembunuhannya, Collins yang baru beberapa hari lulus dari Bowie State University, sedang meraikan dengan seorang rakan di bar.

Memetik USA Today, Ibunya, Dawn Collins mengatakan “dia berada di puncak untuk mencapai kejayan,” pada sidang media Khamis.

“Dia bercita-cita menjadi Jeneral Colin Powell yang berikutnya,” kata Collins. “Dan tidak ada yang akan menghentikannya.”


Urbanski, yang terdaftar di kampus University Park Maryland’s College Park, juga minum bersama rakan-rakan di bar pada malam itu.

Pada awal pagi pada 20 Mei 2017, Urbanski mendekati Collins di sebuah perhentian bas di mana dia sedang menunggu dengan dua orang, seorang lelaki kulit putih dan seorang wanita Asia.

Urbanski mengacukan pisau. “Langkah kiri, langkah kiri jika anda tahu yang terbaik untuk anda,” kata Urbanski kepada mereka, menurut polis.

Collins berkata tidak dan Urbanski menikamnya sekali di dada. Dia kemudian duduk di bangku sehingga polis tiba dan menangkapnya.

Pendakwa mengatakan alkohol dan propaganda perkauman mendorong Urbanksi untuk bertindak atas kebenciannya terhadap orang kulit hitam.

Urbanksi adalah sebahagian daripada beberapa kumpulan Facebook yang berkongsi gambar rasis, menurut peguam negara Prince George’s County, Aisha Braveboy.

Pada sidang media selepas hukuman dijatuhkan, Braveboy mengatakan kebencian yang mendorong Urbanksi membunuh adalah kebencian yang sama yang mendorong rusuhan di Capitol AS pada 6 Januari.

(Visited 75 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button